Lenka Procházková

14. srpen 2008

Ve čtvrtek do studia Radiožurnálu zavítala spisovatelka Lenka Procházková. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvila o příbězích lidí, o nichž píše, o zkušenostech, které nabrala v diplomatických službách, nebo o svém nejnovějším románu, který věnovala osobě Jana Palacha.

Lenka Procházková zažila klasický život disidentů, živila se jako uklízečka, její knihy vycházely jen v samizdatu a v zahraničí. V 90. letech už mohla její próza vycházet oficiálně a divadla uváděla hry podle jejích scénářů. Píše ještě na starém stroji po tatínkovi, který byl známým spisovatelem? "Musím se přiznat, že už ne. Ale ještě před osmi lety, kdy jsem začala psát Beránka, tak první kapitoly vznikly na tomto stroji. Mezitím jsem dostala počítač jako dárek k narozeninám, takže na tom jsem dopsala zbytek. Musím říct, že jsme si zvykla. Je to jiný druh psaní a musím říct, že ta próza je kvalitnější, protože rychlým způsobem můžete věty opravovat, na tom stroji je to složité," uvedla spisovatelka.

21. srpna vyjde její román Slunce v úplňku. Je to román odehrávající se v období mezi srpnem 1968 až lednem 1969. Nad románem trávila deset a více hodin denně. Jak se jí psal? "Na psaní byl dost těžký, protože téma Palacha jsem zpracovala už jednou jako dokument. Nešlo tady o to, že bych nevěděla o čem psát, ale dost dlouho jsem hledala způsob, jak to vyprávět. Chtěla jsem, aby to bylo hlavně pro mladé lidi. Nakonec jsem na to přišla. De facto je to hrdinský epos, ale psaný moderním jazykem," přiblížila Lenka Procházková.

Lenka Procházková působí dojmem člověka, který si nebere servítky. Nedělala to v době, kdy pracovala jako uklízečka v divadle, nedělá to ani teď. Jak se to snáší s diplomatickými službami, ve který působila na Slovensku? "Měla jsem tvrdou školu v prvních týdnech, kdy šéfem byl Rudolf Slánský jako velvyslanec. Okamžitě jsem udělala několik zásadních chyb. Za prvé jsem dala rozhovor do deníku Sme. V té době byl předsedou vlády Vladimír Špidla a já jsem se v rozhovoru vyjádřila, že na to, že je historik, mohl by mít koncepci. To byl první trestný bod. Pak jsem o Zemanovi, který už nebyl v politice, řekla, že to je macho. Druhý den mě všichni potkávali a měli radost, že někdo něco takového řekl. Pak přijel velvyslanec z dovolené a vzal si mě na kobereček a vysvětlil mi, že takhle ne," dodala Lenka Procházková.

autor: vij
Spustit audio