Lenka Filipová

15. prosinec 2008

V pondělí byla hostem Dopoledního Radiožurnálu Lenka Filipová. Je více zpěvačkou nebo kytaristkou? "Je to hodně propojené a platí obojí. Nemám ráda, když zazní, že jsem jen zpěvačka, nebo jen kytaristka. Patří ke mně ta dvojkolejnost," říká Lenka Filipová v rozhovoru, který se týkal především hudby a nového koncertního DVD Live. V úterý 16. prosince bude hostem veterinář Jan Herčík.

Na otázku, proč natočila záznam svého koncertu na Slovensku zpěvačka odpověděla: "Slovenské publikum je temperamentnější než to český, navíc je velmi věrné. Po sedmileté koncertní pauze jsem se v Česku nevracela s takovým ohlasem jako na Slovensku. Tam jsem nastoupila a okamžitě jsem zase byla jejich Lenka."

Na DVD Live zazní nové písně i staré zpěvaččiny hity v nové úpravě. Lenka Filipová hraje na desce i na dvanáctistrunnou kytaru Karla Zicha, kterou dostala od jeho manželky. Dohromady má teď doma již sedm kytar. "Na každou se hraje jinak, u každé mě napadají jiné věci a je tam jiná technika. Potřebovala bych další život, abych je všechny zvládla."

"Proč je profesionálních kytaristek tak málo?" zajímalo moderátorku Lucii Výbornou. Podle Lenky Filipové je to tím, že je kytara těžký nástroj, který vypadá sice lehce, protože první akordy se dají zvládnout velice rychle, ale dostat se dál a pochopit, jak nástroj funguje, je těžké. Navíc kytar je několik typů a každý vyžaduje jiný přístup.

V rozhovoru zaznělo, jak to dopadá, když se na kytaru delší dobu necvičí. "Ruce ztvrdnou, trochu odumřou bříška na prstech a svalové partie. Potom se musí ruce znovu rozhýbat a zapojit celé tělo, protože ta energie jde při hraní už od ramen. Je to jako u vrcholového sportu," říká kytaristka, která nejdéle necvičila maximálně jeden měsíc.

Lenka Filipová mluvila nejen o hudbě a kytarách, ale i o skládání textů: "Ráda bych byla celistvou písničkářkou, ale k psaní vlastních textů se nemůžu odhodlat. Když pak někdy slyším ty skládačky, co hrají v rádiu, tak si říkám, že tohle bych napsala hned. Psát texty jsem zkoušela, ale tím, že jsem vychovaná elitou textařů, tak je pro mě velmi zavazující, o čem zpívám, a nějaké skládačky u mě neprojdou. Proto jsem písničkářka bez textů."

Záznam rozhovoru s Lenkou Filipovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio