Lékařovo elektronické oko. Jak umělá inteligence pomáhá při diagnostice rakoviny prostaty?

15. říjen 2024

Už přes 1500 vzorků prostaty vyšetřili lékaři v Bioptické laboratoři v Plzni s pomocí umělé inteligence. Program, který je unikátní i v Evropě, tu začali využívat letos na jaře jako první u nás. Vzorky tkáně prostaty se odebírají u mužů při podezření na nádor. Aby je mohla umělá inteligence vyhodnotit, musí je zdravotníci nejprve zpracovat v laboratoři.

Dostanu parafínový blok a musím ukrojit tenký řez kolem jednoho mikrometru,“ popisuje Tereza Zieglerová z Laboratoře imunohistochemie. „V tom parafínovém vzorku je tkáň prostaty, většinou se odebírá pravý lalok, levý lalok – je to popsáno, takže máme od jednoho pacienta třeba i 16 vzorků.“

Vzorky se ve stroji obarví, aby vědci byli schopni od sebe odlišit jednotlivé součásti buněk a tkání

Hotové řezy, které ze vzorku odkrojí speciální přístroj pak laborantka umisťuje do destilované vody zahřáté na 46 C. To proto, aby se řez natáhl a nebyl zkrabacený, vysvětluje Tereza Zieglerová. Odebraný vzorek tkáně pak putuje na laboratorní sklíčko a následně do barvicího automatu, kde se postupně namáčí do různých typů chemikálií a barev.

Cílem je, aby vědci byli schopni od sebe odlišit jednotlivé součásti buněk a tkání – každá se totiž obarví určitým způsobem, říká lékař Robert Slunéčko z Bioptické laboratoře v Plzni.

AI navrhuje, lékař potvrzuje

„Přístroj si stojánek vezme a vzorek se namáčí – musí projet všemi barvičkami, které tady jsou. Je to automaticky nastavené a preparáty se přesně podle návodu obarví,“ doplňuje laborantka Blanka Válková.

Takto obarvený vzorek se v dalším automatu pokryje krycím sklem. Tkáň na skle se prostřednictvím skenerů převede do digitálního formátu. Pak už vzorek zhodnotí umělá inteligence.

„Proběhne analýza a lékař dostane návrh zájmových oblastí. Ty následně potvrdí, nebo vyvrátí – má šanci s nimi nesouhlasit, pokud se mu to nezdá, a přetlouct výsledek umělé inteligence,“ vysvětluje přímo u skenerů vedoucí IT Tomáš Dobner.

Výhodou zapojení AI podle něj je především to, že lékaři pomáhá nepřehlížet chyby a značně zrychlit rutinu diagnostiky.

Elektronické oko

Kdysi byl hlavním pracovním nástrojem patologa Roberta Slunéčka mikroskop, dnes si v jeho pracovně společně prohlížíme scany vzorků tkáně na monitoru počítače.

Čtěte také

„Každý punkční vzorek má své sklo. Prázdné políčko znamená, že si umělá inteligence myslí, že jde o benigní nález, kde se žádný karcinom nenachází. Žluté označení znamená, že si myslí, že by mohlo jít o ložisko karcinomu, a červené označení, kde si je jistá, že o karcinom jde,“ vysvětluje.

Umělá inteligence lékaře na nádor nejen upozorní, ale zároveň ho změří. Pomáhá také s diferenciací nádorů, tedy se zhodnocením toho, jak moc je nebezpečný.

„Ve chvíli, kdy máme možnost diferenciaci dokonale objektivizovat, kdy vlastně vyřadíme subjektivní oko patologa a nahradíme ho zcela objektivním elektronickým okem, máme velmi přesné hodnocení a pacient má vždy správnou léčbu,“ pochvaluje si přínos AI patolog.

Zároveň ale platí, že umělá inteligence je stále jen pomocníkem. Poslední slovo v diagnostice má vždy lékař.

autoři: Andrea Skalická , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související