„Lékaři, děkujeme!“ Projekt Energii lékařům pomáhá zdravotníkům a pečovatelům, zapojili se i skauti

8. leden 2021

Sušenky, energetické tyčinky, ale třeba i rozpustnou kávu. Nejen to balí dobrovolníci v Pražské tržnici do krabic, které pak posílají zdravotníkům do nemocnic. V projektu, který se jmenuje Energii lékařům, lidé na jaře přispěli přes 5 milionů korun, na podzim skoro 6 milionů. A jak to při balení v Pražské tržnici vypadá? To se vydal zjistit náš reportér…

Čtěte také

Lukáš Kroc, původní profesí softwarový inženýr se zkušenostmi ze Space-X, rozděluje dobrovolníky v jedné z hal v Pražské tržnici v Holešovicích do skupin. Rozdává jim papírky, podle kterých budou kompletovat jednotlivé krabice. 

Reportér Vojtěch Koval byl přidělen do skupiny k Báře a Marii. Marie obvykle koordinuje řidiče, kteří pak balíky vozí do jednotlivých nemocnic a nově i domovů pro seniory, tentokrát ale přišla pomoct i s balením.

Jestli vás překvapilo, že vedoucí této dobrovolnické směny je softwarový inženýr, zřejmě vás překvapí i profese Báry a Marie. Jedna z nich je odbornice na dějiny umění a druhá biochemička.

Nejde jen o materiální pomoc

Skauti vyjadřují vděčnost lékařům a posílají jim své dopisy

Lidé už na projekt Energii lékařům přispěli téměř 6 milionů korun. Balíčky s jídlem dnes nedostávají jen zdravotníci, ale jednou za dva týdny i pracovníci domovů pro seniory. „Tato pracoviště jsou trochu přehlížená, nápor na ně je přitom obdobný jako na nemocniční zařízení,“ vysvětluje zakladatel projektu Jan Lukačevič. 

Kromě výživy teď zdravotníci a pečovatelé dostávají i dva dopisy. „Jeden od Jana Lukačeviče a druhý od skautů a skautek z celé republiky. Ti napsali dopisy zdravotníkům, aby jim poděkovali.“

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související