Pomoc, která nabíjí. Dobrovolnický projekt Energii lékařům podporuje zdravotníky v první linii

S druhou vlnou pandemie covidu-19 se rozběhla i druhá vlna dobrovolnických aktivit. Pomoct lékařům, zdravotníkům i pracovníkům testovacích laboratoří se už na jaře rozhodl vědec Jan Lukačevič a spustil projekt Energii lékařům. Za peníze z crowdfundingové kampaně začal do zdravotnických zařízení rozvážet balíčky s energeticky vydatnými potravinami. Na podzim začal projekt fungovat znovu. Reportér Vojtěch Koval se svezl s jedním dobrovolným závozníkem. Co pomoc přináší jemu?

Dobrovolník Tomáš Klímek si v centrálním skladu Energii lékařům vyzvedává krabice s potravinovými balíčky. Tomáš je ve své běžné profesi filmový střihač. Do pomoci v nouzovém stavu se chtěl zapojit už na jaře, podílel se třeba na natáčení spotů na podporu nošení roušek. Jinak mu ale jeho povolání moc příležitostí prakticky pomoci tam, kde je potřeba, nenabízelo.

„V práci vidím všechno jenom přes monitor, tohle dobrovolnictví mi dává kontakt s první linií. I když jenom hodně letmý,“ vysvětluje, proč se rozhodl zapojit do projektu Energii lékařům.

Neskutečně to nabíjí. To je hlavní důvod, proč jsem se k tomu v druhé vlně přihlásil. Je to super pocit.
dobrovolník Tomáš Klímek

Říkáme tomu amarouny

Minulý týden zavážel balíčky do nemocnic dvakrát, jinak ale běžně vyráží jednou týdně. „Zabere mi to čtyřicet minut, maximálně hodinu,“ přibližuje a doplňuje, že většinou dodává pomoc do jedné nemocnice. Na Vinohradech, kam míříme dnes, objede tři lékařská zařízení, protože jsou od sebe vzdálená jen pár minut autem.

Balíček obsahuje potraviny bohaté na důležité látky, proteiny a hlavně na tolik potřebnou energii

„Říkáme tomu amarouny,“ usmívá se Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění, když společně nahlížíme do právě předaného balíčku. Obsahuje proteinové sušenky a další energeticky vydatné potraviny.

„Neskutečně to nabíjí. To je hlavní důvod, proč jsem se k tomu v druhé vlně přihlásil. Je to super pocit,“ popisuje Tomáš a dodává, že bude balíčky rád zdravotníkům vozit, dokud to bude epidemická situace vyžadovat.

Poptávka ještě poroste

Tomáš Klímek je jeden zhruba stovky dobrovolníků, kteří v druhé fázi projektu Energii lékařům pomáhá. „Oproti jaru je dobrovolnických iniciativ celkově méně, takže ta naše láká více pozornosti,“ popisuje mi iniciátor projektu Energii lékařům Jan Lukačevič.

„Snažíme se mít připravené větší množství dobrovolníků, abychom mohli nahradit ty, kteří se třeba nakazí nebo budou muset do karantény,“ vysvětluje, proč se zatím nezapojují všichni z dobrovolnické sítě.

Čtěte také

„Každý týden rozvezeme něco přes sedm tisíc balíčků,“ upřesňuje. Poptávka po tomto typu pomoci je podle něj ve srovnání s jarním nouzovým stavem vyšší. „Začínali jsme na nejvyšší poptávce, která byla během jara, a i teď se stále držíme na číslech, která mají vyšší hodnoty než na jaře,“

Jan Lukačevič navíc očekává, že poptávka bude ještě dále růst spolu s tím, jak se nejspíš bude situace v nemocnicích a zdravotnických zařízeních v nadcházejících týdnech horšit.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související