Ladislav Špaček

Pracoval jako tiskový mluvčí bývalého prezidenta Václava Havla, dnes je považován za odborníka v oblasti etikety. Hostem Radiožurnálu byl ve středu Ladislav Špaček, který odpovídal na otázky etikety a správného odívání Hance Shánělové. Do studia přišel ležérně oblečen a posluchačům nastínil, co si na společenských pravidlech oblíbil nebo jak vypadá vhodné oblečení do práce a pro volný čas.Ve čtvrtek 5. srpna bude hostem Jan Palouš, přední český astronom.

„Do práce si nechodíme odpočinout nebo se cítit pohodlně,“ odpovídá Ladislav Špaček hned na začátku rozhovoru na časté stížnosti zaměstnanců, kteří mají nařízeno chodit do práce ve společenském oblečení. Vhodné oblečení je podle něj součástí pracovního břemene a vizitkou úřadu, který zaměstnanec reprezentuje. „Nikdy nemůžeme nahradit první dojem, který závisí právě na oblečení,“ domnívá se.

Platí však, že móda se stále zjednodušuje a vyrábí se oděvy z pohodlných materiálů. „Zapátrejme v paměti, co nosili naši předchůdci – těžké obleky, utaženou kravatu a o klimatizaci se jim ani nezdálo,“ popisuje Ladislav Špaček doby dávno minulé. Dnešní tendence k ležérnosti umožňuje mužům objevit se v některých situacích bez kravaty.

Odborník na etiketu Ladislav Špaček

Ladislav Špaček se ve vysílání také zamyslel nad oblékáním mladých českých manažerů, které ohodnotil velmi kladně. „Čeští manažeři jsou vrstevníky těch zahraničních. Naučili jsme se oblékat,“ vysvětluje svůj pohled s tím, že se samozřejmě nemůžeme srovnávat například s italskými úředníky, protože italští muži dbají na své oblečení a zajímají se o nové trendy.

Hanka Shánělová se Ladislava Špačka ptala i na nemoc z povolání. Kontroluje lidi, které denně potkává při cestě tramvají? „Všímám si různých detailů, ale jde především o inspiraci,“ přiznává. Ve vysílání navíc vysvětlil svůj pohled na nová pravidla oblékání, která zavedl ministr životního prostředí na svém úřadě, a také popsal, jaké oblečení je do zaměstnání zcela nevhodné. I to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu.

Bývalý mluvčí prezidenta Ladislav Špaček

Záznam celého rozhovoru s Ladislavem Špačkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio