Ladislav Špaček

3. březen 2008

Hostem pondělního Dopoledního Radiožurnálu byl Ladislav Špaček - bývalý mluvčí prezidenta republiky a dnes konzultant v oboru komunikace a etikety. S jakými pocity odcházel z kina po shlédnutí unikátního dokumentu Občan Havel? Na které okamžiky svého působení po boku hlavy státu vzpomíná nejvíce? A jak jsou na tom dnes Češi v úrovni společenského chování? I na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná.V úterý 4. března bude hostem Dopoledního Radiožurnálu režisér Jiří Svoboda.

Hned na začátku rozhovoru se Ladislav Špaček vrátil ke svému nedávnému pobytu v Americe. Večer před odletem tam totiž dostal ledvinovou koliku. "Ta bolest je nevýslovná. Někteří lékaři tvrdí, že je to horší než porod," popsal ve vysílání svou zahraniční příhodu Ladislav Špaček. "Já nevím, nerodil jsem, ale bolest to byla neskutečná," dodal již se smíchem.

Kromě nepříjemných zážitků si přivezl i negativní názor na americké nemocnice. "Prožil jsem asi pět hodin ve spárech místního zdravotnictví, a od té doby již neřeknu nic špatného na to české," přísahal ve vysílání Radiožurnálu Ladislav Špaček. S přístupem českých lékařů se to prý totiž nedalo srovnat. "V těch krutých bolestech jsem tam čekal asi čtyři hodiny, než jsem se dostal na řadu. Vyplnil jsem při tom desítky papírů a několik zdravotních dotazníků," popisoval své zkušenosti Špaček. Američani jsou, podle něj, velmi formální a hlavně strašní byrokraté.

Ladislav Špaček je konzultantem v oboru komunikace a etikety. Jak se díval ze svého profesního hlediska na nedávnou volbu prezidenta? "Pokud jde o oblečení, to je atribut, který se od revoluce zlepšil nejrychleji," začal s popisem Ladislav Špaček. Je to prý totiž nejsnazší. "Všichni senátoři, a na pár výjimek i poslanci, byli slušně oblečeni. Ten pohled do sálu vypadal velmi solidně," hodnotil naše zákonodárce Špaček. Z hlediska komunikace, to prý ale byla absolutní prohra. "Lidé od nich čekali slavnostní okamžik, volbu prezidenta, a oni předvedli procedurální divadlo. Pro veřejnost to byl absolutní šok," kritizoval průběh volby Ladislav Špaček.

Kdo volbu naopak zvládl dobře? Kdo se z poslanců umí oblékat? Kdo by mohl být vzorem ostatním? I to byly otázky moderátorky Lucie Výborné na známého školitele etikety. "Najdeme celou řadu politiků, kteří svým vystupováním mohu být příkladem," odpověděl jí Špaček. Z hlediska komunikace je prý velmi dobrý například Pavel Bém. "Pavel Bém je člověk sportovního vzezření, dokáže tomu přizpůsobit i své oblečení, není nikdy nijak upjatý, jen to sem-tam někdy, přežene s ležérností," zhodnotil vystupování pražského primátora odborník.

Navzdory tomu, že je neustále terčem posměchu, se prý velmi lepší i Mirek Topolánek. "On je svůj, a vždycky svůj bude," pustil se do hodnocení Špaček. "Jeho vyjadřování je již ale věcné. Vždy má připravenou tu krátkou výpověď, kterou chce médiím sdělit, a zlepšuje se i v oblékání," zhodnotil premiéra Ladislav Špaček.

"Etiketa je do jisté míry pokrytectví," přiznal Lucii Výborné ve vysílání Ladislav Špaček. "My totiž na tu veřejnost něco hrajeme," dodal bývalý mluvčí. Etiketa je prý způsob, jakým by spolu měly vycházet ty statisíce a miliony lidí na celé planetě. "Musíme najít metodu, jak obrušovat ty hrany, ke kterým při vzájemném setkávání lidí dochází," popsal Špaček. "Proto se říkáme třeba - dobrou chuť. Přiznejme si, že je nám v podstatě úplně jedno, jak bude chutnat tomu druhému," uvedl na úsměvném příkladu Ladislav Špaček.

Záznam celého rozhovoru s Ladislavem Špačkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio