Kvůli koronaviru zažila nejdelší přestávku v historii. Teď se londýnská Národní galerie znovu otvírá návštěvníkům

Národní galerie na Trafalgarském náměstí v Londýně je po čtyřměsíční pauze – mimochodem nejdelší v historii – znovu otevřená. Na návštěvníky, kteří se do galerie přijdou podívat, ale čeká řada změn. Přesvědčil se o tom i londýnský zpravodaj Jaromír Marek.

V Národní galerii jsem byla mnohokrát. Teď jsem tu ale poprvé od začátku epidemie. Myslím, že to bude dost jiný zážitek, jsem zvědavá a těším se,“ svěřuje se žena středního věku, která stejně jako já skrývá tvář pod rouškou. 

Záhy se oba přesvědčujeme, že se toho v Národní galerii změnilo opravdu hodně. Každý návštěvník se například musí dopředu zaregistrovat. „Každého také žádáme, aby nosil roušku a dodržoval dostatečný odstup od ostatních. Vinou toho se do galerie vejde omezený počet lidí, což může být pro návštěvníky vlastně příjemné, protože se nemusí nikde tlačit,“ hodnotí ředitel Národní galerie Gabriele Finaldi. 

Loni v touto dobou navštívilo sbírky každý den 19 tisíc lidí. V nových podmínkách může galerie přivítat denně nejvýš tři tisícovky návštěvníků. A je to znát. Všude je ticho a klid, sály, chodby i schodiště jsou skoro prázdné.  

Obrazy a spousta prostoru

Národní galerie je první podobnou institucí, která se v Londýně znovu otevřela, a to po dlouhých 111 dnech. 

Je to něco nebývalého, tak dlouho nebyla naše galerie nikdy v historii uzavřena. I za války zůstala otevřená. Proto jsme byli odhodláni otevřít hned, jak to bude možné. Upřímně, ve srovnání s jinými kulturním institucemi, jako jsou třeba divadla, to máme jednodušší. Galerie, to jsou obrazy na zdi a všude kolem spousta prostoru,“ ukazuje Gabriele Finaldi.

Velký kus práce

Bylo to ohromné, jsme ráda, že jsem přišla. Možná proto, že jsem vinou koronaviru dlouho v žádném muzeu nebyla, jsem úplně nadšená,“ svěřila se při východu z galerie starší žena. 

„Myslím, že lidé v muzeu odvedli velký kus práce. Ovšem o tom, že by takový systém zůstal už navždy, nechci ani přemýšlet. Je to strašná představa,“ dodává.

Spustit audio

Související