Kvůli 17. listopadu padaly hlavy. KSČ vyloučila Jakeše a Štěpána

Komunistická strana Československa se na počátku prosince 1989 snažila zachránit poslední zbytky důvěry lidí. Její vedení touto dobou ze strany doslova vyhodilo bývalého generálního tajemníka Miloše Jakeše a tehdy už také bývalého šéfa komunistů v Praze Miroslava Štěpána. Oba podle spolustraníků nesli zodpovědnost za brutální zákrok policie proti demonstrantům na pražské Národní třídě 17. listopadu.

Předsednictvo ÚV KSČ vyloučilo Miloše Jakeše a Miroslava Štěpána za „hrubé politické chyby při řešení politického napětí, zejména událostí 17. listopadu v Praze“. Oba svoji odpovědnost však odmítli.

Miroslav Štěpán například ve svém osobním stanovisku řekl, že by se nikdy nedopustil činu, který podle něj není hodný poslance parlamentu. Sice se prý hlásí k dodržování zákonů i ústavy a prosazoval by obnovu veřejného pořádku vždy a všude, ale zároveň se distancuje od zákroku na Národní třídě a nesouhlasí s ním.

Úplně opačně to však viděla komise pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu. Podle ní Miloš Jakeš a Miroslav Štěpán odpovědnost nesli. Komise navíc připomněla, že komunistické orgány hodnotily zásah jako oprávněný a nezabývaly se jeho tvrdostí.

Vedení komunistů také vyzvalo ty členy ústředního výboru, kteří byli tou dobou v důchodovém věku, aby odstoupili. Zřídilo také komisi k prošetření závažných případů, kdy komunističtí funkcionáři zneužívali svoje pravomoci.

autor: vob
Spustit audio