Kupujeme si batoh na dovolenou

1. červenec 2003
Dobrá rada

Batoh je nesporně výborný vynález, který už dávno neslouží jen dobrodruhům a horolezcům. Většina z nás si nedokáže představit dovolenou nebo jen víkendový výlet bez pořádné krosny. Je ale její nošení zdravé? A na co dbát při jejím nákupu?

Nejprve si ujasněme, jaký je rozdíl mezi batohem a krosnou. Odpověď je jednoduchá - dnes už žádný. Krosny se postupem času začaly více podobat velkým batohům a v batozích se naopak natrvalo usadila výztuha. Dnešní batoh je tedy jakýsi kříženec s těmi nejlepšími vlastnostmi od obou rodičů. Ale i přesto jejich nošení odborník na léčbu bolesti zad Richard Smíšek nedoporučuje.

Smíšek: Brání pohybu lopatky směrem vzad a svojí vahou nás tlačí dolů. Zablokuje se páteř a rotace při takovém problému je určitě škodlivá. Vhodnější je větší ledvinka, kam se nám vejdou nejnutnější věci na cestu. Přesto jsou situace, kdy se bez batohu obejít nemůžeme - do ledvinky těžko zabalíme vybavení na týdenní pobyt v přírodě.

Smíšek: Čím lépe je krosna k tělu připoutána, tím lépe. Pokud bude mít spojení vepředu na hrudi a ještě kolem pasu, tak se stane součástí našeho těla a pohyb paží bude trochu možný. Je to podobné jako s anatomicky upravenou židlí.

Pro páteř je totiž nejhorší prohnutí v bedrech směrem dozadu. To může vést k přetížení a jejímu následnému poškození. U většiny moderních batohů jsou nosné popruhy důkladně polstrované a bederní pásy skutečně funkční. Výztuha zad batohů bývá tvarovatelná, vyjímatelná a umožňuje dostat těžiště batohu jinam. Pořídit takové zavazadlo můžete už od patnácti set korun. Pokud chcete speciální batoh, například pro vysokohorskou turistiku či několikatýdenní cestování, připravte si minimálně dvě tisícikoruny.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu