Kryštof Michal a Hynek Toman

22. říjen 2009

"Pořád jsme a zůstaneme anglicky zpívající kapelou," zdůrazňuje Hynek Toman z kapely Support Lesbiens ve studiu Dopoledního Radiožurnálu, které navštívil společně se zpěvákem Kryštofem Michalem. Nejen na to, jak vznikají jejich texty, se hudebníků ptala Lucie Výborná. A udiveně vyslechla i následující perličku: "Ale pozor, už se nás někteří žurnalisté zeptali i na to, kdo textoval Máj."V pátek 23. října bude hostem Václav Žák, bývalý předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

"Nebudeme jmenovat," směje se Hynek Toman v odpovědi na otázku, kdo z novinářů by nepoznal jednu z nejznámějších českých básní z pera romantického básníka Karla Hynka Máchy. "Ono jim to došlo, když jsem se na chvíli odmlčel," vzpomíná na kuriózní situaci Kryštof Michal.

Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas... Tak zní začátek Máje, který se čeští žáci učí nazpaměť už na základních školách - a také začátek písně Support Lesbiens. Jedné z mála, která v českém éteru zní v češtině. Většina textů kapely však je v angličtině. Nemrzí je, že mnoho jejich posluchačů v Česku nemusí rozumět tomu, co jim hudebníci chtějí sdělit? "Mohli jsme do toho jít rusky, to je pravda," usmívá se Kryštof Michal.

Zpěvák se ohlédnul za tím, proč vlastně na začátku své hudební dráhy začala kapela zpívat v angličtině: "Přišel jsem do zkušebny a vlastně jsem anglicky rovnou začal. Zaprvé jsem totiž už anglicky tehdy docela slušně vládnul, zadruhé veškerá hudba, kterou jsem měl rád, byla v angličtině. Angličtina má určitou zpěvnost, která se do hudebního směru, který se mi líbil, hodil nejvíc."

O tom, že něco jiného je v angličtině zpívat a něco jiného je napsat v angličtině první text, mluvili členové kapely také. Jak dnes Kryštof Michal vzpomíná na své textařské začátky? A proč si Support Lesbiens pro jeden ze svých textů vybrali už zmiňovaný Máj Karla Hynka Máchy? Také na to, ale i na mnoho dalšího se Kryštofa Michala a Hynka Tomana zeptala Lucie Výborná.

Záznam celého rozhovoru s Kryštofem Michalem a Hynkem Tomanem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině hosté odpověděli na zbylé dotazy také v on-line rozhovoru. A co zajímalo posluchače Radiožurnálu? Například to, jaký názor mají hudebníci ze Support Lesbiens na soutěže typu Česko Slovenská Superstar.

autor: als
Spustit audio