Krajina patří všem, nejen zemědělcům. Ekosystém je křehký, varuje myslivecký hospodář

4. říjen 2019

Zemědělství? Může škodit krajině i zvěři. Ekosystém je totiž křehký. I to v rozhovoru s Vladimírem Krocem tvrdí rytíř Řádu svatého Huberta, lektor a předseda redakční rady časopisu Myslivost Martin Horálek.

Martin Horálek pracuje jako myslivecký hospodář, tedy jako prostředník mezi státní správou, která určuje, jak se má v dané lokalitě hospodařit se zvěří, a mezi skupinou myslivců. „Myslivecký hospodář ručí za to, že vše probíhá podle toho, jak byla naplánována čísla lovu a chovu pro jednotlivé druhy zvěře,“ shrnuje. 

Krajina je majetkem nás všech. Není to tak, že jsme ji darovali zemědělcům, kteří si s ní mohou dělat, co chtějí.
Martin Horálek

Ze zákona je totiž zvěř majetkem státu, a to i na soukromých pozemcích. „Mimochodem, myslivec musí být mimo jiné vzdělán i v oblasti veterinární péče o zvěř. Chov a lov zvěře má celou řadu veterinárních náležitostí, které zaručují mimo jiné to, že se do oběhu nedostane zvěřina, která by byla zdravotním rizikem,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Do „terénu“, tedy na honitbu, se on sám vydává alespoň obden. A pušku při tom většinou vůbec nepotřebuje. „Většinou jdu něco zkontrolovat, například jaký je stav zvěře. Například dnes mi volali z Policie ČR, že u mě v honitbě došlo ke sražení srnčí zvěře. Povinnost mysliveckého hospodáře je se o to postarat.“

Pozor, zvěř na silnici

Proč vlastně v poslední době přibylo tolik případů, kdy auto srazí zvěř na silnici? „Když se podíváte na pole, jsou to většinou monokultury. Na podzim na polích často neroste vůbec nic. A kde zvěř najde rozmanitý travní pokryv? V blízkosti silnic, kolem příkopů, které jediné mají tradiční skladbu divokých porostů!“ zdůrazňuje. „Od toho je jen krůček k nehodám.“

Moderní zemědělské metody ale prý zvěři škodí i v dalších ohledech. Zajímá vás proč? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související