Korupce v českém fotbale

28. květen 2004
Pod kůži

Český fotbal je prolezlý korupcí od nejnižších soutěží až po první ligu. Právě o tom dnes už nikdo nepochybuje. Vyplouvají najevo i další věci, o kterých se dříve hovořilo jenom potichu. Policie zatím zasáhla v Gambrinus lize, kde obvinila z korupce 5 rozhodčích a funkcionáře uhersko-hradišťského Synotu. Po 10. červenci ale stíhaných zřejmě výrazně přibude. Policie slibuje, že naráz obviní hned několik dalších lidí, kteří se na korupci ve fotbale aktivně podíleli. O problém se zajímal reportér Jan Hrbáček a kolegové z regionálních redakcí.

Jan Hrbáček: V českém fotbale se to úplatky jen hemží. Není to však ojedinělý fenomén několika let. Uplácelo se i před rokem 1989 a ve všech soutěžích. Korupce se přitom nevyhýbá ani takovým fotbalovým velmocím jako jsou Anglie či Německo. V Česku ale fotbalové úplatkářství přerostlo do obludných rozměrů. Nejenže kluby uplácejí rozhodčí, prodávají se zápasy, ale uplácejí i sami sudí, aby mohli rozhodovat v nejprestižnější soutěži první lize. Jak uplácení zpravidla probíhá, přibližuje někdejší trenér pražských klubů Bohemians a Slávie, Teplic a Benešova Josef Zadina.

Josef Zadina: Rozhodčí využívají toho, když klub hraje o postup a nebo když hraje o záchranu. Ten klub je pod takovým tlakem, že si musí aspoň pojistit to, aby ten rozhodčí pískal na rovinu, aby ho nepoškodil, ten klub.

Jan Hrbáček: V klubech působí podle Zadiny lidé, kteří mají vyjednávání s rozhodčími přímo na starosti. Podivné praktiky v českém fotbale ilustruje například na předloňském vítězství libereckého Slovanu v první lize.

Josef Zadina: Když si vezmete, konkrétně si vzpomínám, třeba titul před dvěma roky, který získal Liberec, tak to byl výsměch našeho fotbalu. Prostě v posledním zápase 5 minut před koncem rozhodl gól, který dal Kuka Viktorce Žižkov, a rozhodl o titulu Liberce. Byl nařknut Hunal, že byl podplacený. Kdo mu ti peníze dal? Odkud tedy ty peníze tam šly? Tím se nikdo nikdy nezabýval.

Jan Hrbáček: Na vysvětlenou pro fotbalové laiky, žižkovského obránce Tomáše Hunala spoluhráči nařkli, že zápas se Slávií prodal, a tím zajistil Liberci, který prohrál s pražskými Bohemians, mistrovský titul. Posléze byl Hunal z klubu vyštván. Ale vraťme se k tomu, co zatím zjistila policie. Z úplatkářství obvinila 5 rozhodčích a funkcionáře Synotu Uherské Hradiště Jaroslava Hastíka. Náměstek šéfa protikorupční policie Milan Šiška říká, že kroměřížský státní zástupce Pavel Pukovec stanovil termín na vyhodnocení důkazů do 10. července. Pak by mělo být naráz obviněno mnohem více rozhodčích i sportovních funkcionářů. Šiška naznačuje, že z dostupných informací se uplácení v první lize nezúčastnili maximálně 2 kluby. Na mikrofon ovšem o tom hovořit nechce.

Milan Šiška: Státní zástupce si vyhradil právo, že si další trestní řízení bude komentovat on sám.

Jan Hrbáček: Také státní zástupce Pukovec zůstává tajuplný.

Pavel Pukovec: Já žádné nové informace v té kauze nemám kromě toho, že ti další tři rozhodčí si podali stížnost proti usnesení zahájení trestního stíhání. To je jediná nová věc, jinak samozřejmě pracujeme na materiálech, vyhodnocujeme.

Jan Hrbáček: Uvidíme tedy, s čím Pukovec po 10. červenci vyrukuje, ale popojděme zpět k podstatě problému. Neuplácejí jen sportovní kluby, všimné musejí podle zainteresovaných lidí dávat i sami rozhodčí. Jejich cesta od nejnižší soutěže do první ligy trvá minimálně 6 let. Odborníci odhadují, že rozhodčího postup mezi elitu vyjde na půl milionu korun, ale kde ho sebrat? Nejsnazší je nechat se uplatit. Radiožurnál se proto zajímal o majetek prvoligových rozhodčích. Jeden z obviněných arbitrů, protivínský Jaromír Hlaváč vlastní 4 domy, dva v Protivíně, po jednom v Českých Žlebech a Milenovicích. Navíc má zástavní právo na práchinské sanatorium v Písku v hodnotě přes 4 miliony korun. Bez zajímavosti není, že sanatorium patří podnikatelce Jaroslavě Jůzové, jejíž manžel před několika lety zastřelil dva policisty a nakonec obrátil zbraň proti sobě. A jak Hlaváč reagoval na zájem Radiožurnálu?

Jaromír Hlaváč: Prosím vás, já se o těchto věcech vůbec nebavím.

Jan Hrbáček: Mezi chudáky rozhodně nepatří ani další rozhodčí Bohuslav Krátký z Prostějova nebo Tomáš Čuřín z Prahy. Z katastru nemovitostí vyplývá, že obviněný rozhodčí Krátký je pouze majitelem zahrady v Otaslavicích. Jeho rodiče ovšem disponují majetkem mnohem větším, v Prostějově rodinným domem, bytem a dvěma garážemi. Bydlí přitom v jiném bytě nedaleko centra Prostějova. Nikdo ale neprokázal, že rodiče Krátkého nabyli majetek z úplatků, které mohl ve fotbale přijmout jejich syn. Rozhodčímu Čuřínovi patří dům ve středočeských Solpyskách. Se svým partnerem z firmy spolu vlastní 2 byty v Praze a Ostravě. V Letech u Bedřichovic provozuje od loňského října kryté tenisové kurty. Je ovšem nutné podotknout, že Čuřín nepatří mezi pětici obviněných arbitrů. A co o Čuřínově kariéře říká Josef Zadina, který jej ještě jako mladého fotbalistu trénoval?

Hosti (Josef Zadina: Překvapilo mě, co předvedl v Jablonci s Viktorkou Žižkov, to si myslím, že by měl skončit s tímhletím, když tohle někdo udělá.

Jan Hrbáček: Fotbalovým laikům opět vysvětlíme, o co jde. Březnové utkání Jablonec - Viktoria Žižkov skončilo remízou 1:1. Vedení Jablonce si na Čuřína stěžovalo, protože výrazně nadržovalo hostům a nepřímo se tak podílel na vyrovnání zápasu v poslední minutě. Jak se tedy v prasklému vředu v podobě korupce staví Českomoravský fotbalový svaz? Rozpustil sice pro příští ročník listinu rozhodčích, ale jinak se nic neděje. Všichni činovníci zůstali na svých místech. Za vše hovoří odpověď šéfa komise rozhodčích a delegátu Milana Brabce na otázku, proč po provaleném skandálu neodstoupil.

Milan Brabec: Já už jsem to říkal od začátku kauzy, že samozřejmě tu otázku si musím klást, ale v současné době na základě informací, které jsou, to znamená, že se neví, jaký bude rozsah, v současné době si myslím, že je prioritní dokončit letošní ročník, připravit nový ročník a pak vlastně rozhodnout, kdo povede rozhodčí.

Jan Hrbáček: Na korupci v českém fotbale bezúspěšně upozorňoval delší čas někdejší reprezentant Milan Luhový. Fotbaloví funkcionáři ho ale označili za solitéra a distancovali se od něj. Dnes je jisté, že to bylo silně alibistické gesto, které se činovníkům tvrdě vrátilo. Na závěr proto dejme opět slovo trenérovi Zadinovi, který elitní fotbal opustil ze stejných důvodů jako Luhový.

Josef Zadina: Abych vám řekl pravdu, tak jenom tak někdy si nechám večer projít hlavou, co bych asi dělal, kdybych byl teď jmenovaný třeba předsedou fotbalového svazu. Opravdu nevím, kde bych začal, poněvadž v tom fotbale je to opravdu prolezlé od ligy až po tu čtvrtou třídu.

Pořad Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Pod kůži přinesl velké fotbalové téma. Tuhle reportáž připravil Jan Hrbáček a tým regionálních redaktorů Českého rozhlasu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu