Konsolidace úvěrů

30. prosinec 2011
Peníze nikdy nespí

Vzít si dnes půjčku je docela jednoduché. Někteří lidé podlehnou i vícekrát, ale netuší, že na sebe políčili past. Zadlužení se totiž může dostat do fáze, když už dotyčný není schopný splácet. Jedním z řešení je takzvaná konsolidace úvěrů. Co obnáší?

Chci si koupit pěknou věc a nemám peníze, tak si vezmu půjčku. Na dovolenou a ještě na pračku, ledničku, myčku, televizi… Dnes zcela běžná filozofie domácností. Na splátky a jejich celkovou výši pak už myslí jen někteří. Když však měsíční splátky zadlužené rodiny překročí určitou hranici, žijí její členové často od výplaty k výplatě.

Co s tím? Vzít si další úvěr. Ano, slyšíte správně. Konsolidace úvěrů jednoduše řečeno znamená zhustit několik úvěrů od různých společností do jednoho úvěru a v některých případech rozložit celkovou splátku na delší období. Tím se domácnosti ulehčí. Řešení to není optimální, ale je to cesta, jak získat čas na uklidnění finanční situace.

Je třeba si ale uvědomit, že s konsolidací úvěrů souvisejí třeba náklady na předčasné splacení původních půjček. A že výměnou za delší splácení po menších částkách často bance zaplatíte víc. Ideální je tak vyhnout se vůbec nutnosti své úvěry řešit jinou půjčkou.

autor: nib
Spustit audio

Více z pořadu