Kompostem proti karcinogenům. Na severu Čech zvolili pro čistění půdy unikátní metodu

4. listopad 2021

V Srní na Českolipsku se snaží vyčistit areál bývalé úpravny železničních pražců. Experti tam čistí půdu znečištěnou karcinogenními látkami pomocí míchání kontaminované zeminy s kompostem. 

„Kontaminovaný materiál se míchá s organickou hmotou. Mikroorganismy pak rozkládají i karcinogenní látky, které tu v podloží byly,“ popisuje Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Impregnárna v Srní vznikla za první republiky. Po dlouhou dobu z ní do podzemí unikal kreosotový olej. „Staré železniční pražce bych si na zahrádku rozhodně neukládal. Jde o fantastické koncentrace silně karcinogenních látek,“ varuje Tomáš Cajthaml.

Kompost z kompostárny

To už se ale díváme do jednoho ze zdejších výkopů. „Část výkopu už máme zavezenou kreosotovou zeminou. Písek je slepený zbytky kreosotového oleje,“ ukazuje vedoucí projektu Radek Červinka ze společnosti Dekonta.

„Výhoda technologie spočívá v tom, že materiál nevozíme na skládku, ale zpracováváme ho na místě, je to tedy levnější. Čerstvý organický substrát, který používáme, pochází z nedaleké kompostárny.“

Celý projekt je za polovinou, skončit by měl v roce 2023.

autoři: Jiří Jelínek , als
Spustit audio

Související