Kolaps z přehřátí hrozí laikům i zkušeným sportovcům. Jak poznat závažný stav od běžného vyčerpání?

9. červenec 2019

Tepelné trauma z přehřátí může být pro sportovce skoro stejně nebezpečné jako náhlé srdeční selhání. Pokud se postiženému nedostane rychlé pomoci, hrozí mu trvalé následky nebo i smrt. V pražské Aesculap Akademii o podceňovaném problému mluvili lékaři, sportovci i organizátoři sportovních akcí. Vyzpovídala je reportérka Tea Veseláková.

Díváme se na záznam mistrovství světa triatlonistů v Mexiku v roce 2016. Do cíle zbývaly poslední desítky metrů, když se vedoucímu závodníkovi začaly podlamovat a motat nohy. Třetí ale tehdy běžel jeho bratr Alister, který kolabujícího sourozence podepřel a za mohutné podpory publika s ním doběhl až do cíle.

 

Na hranici fyzických možností

Sportovec je v takovou chvíli vůči svým zdravotním možnostem nekritický a trenér zase neinformovaný, takže ho žene a povzbuzuje, aby se překonal. Do toho skandují diváci. Tohle bývá ten největší problém a nejčastější příčina, proč to někdy končí tragicky,“ komentuje podobné případy profesor Martin Matějovič, přednosta I. interní kliniky FN Plzeň a zároveň vítěz Českého poháru v olympijském triatlonu.

Kolaps hrozí i zkušeným sportovcům

Jak zvládl olympionik Olympijský běh? Sledovali jsme Davida Svobodu ve Stromovce

Na T-mobile Olympijském běhu v Praze jsme sledovali, jak se daří při akci olympionikovi Davidovi Svobodovi. Datový analytik Jan Cibulka pomáhá nastavit techniku, díky které jsme mohli vidět Davidův tep, dech i pohyb najednou.

Bylo vedro k padnutí, ale přesto se skoro 80 tisíc závodníků vydalo na trať Olympijského běhu. A to na osmdesáti místech České republiky. Ve všech městech odstartoval závod pomocí reproduktorů Radiožurnál.

Zkušenost s kolapsem při závodě v extrémně horkém a vlhkém prostředí má i přední český triatlonista Petr Soukup, vicemistr světa v závodě Ironman: „Postupně jsem přestával cítit konečky prstů na nohou i na rukou. Začaly mě chytat křeče a motala se mi hlava, stáčela se do leva a objevily se hvězdičky před očima. A pak už jsem šel na kolena na všechny čtyři.“

Petr Soukup měl štěstí v neštěstí, protože zkolaboval hned vedle občerstvovací stanice. „Kdyby to bylo o půl kilometru dál, neměl bych se jak rychle zchladit a nikdo by mi asi moc nepomohl. Takže to mohlo dopadnout hůř,“ hodnotí s odstupem.

Chladit, chladit, chladit

Jak poskytnout první pomoc v takové situaci? Záchranář Jiří Chvojka při simulaci krizové situace předvádí, že postiženého je potřeba uložit na záda a dát mu studené obklady do třísel, do podpaží a kolem krku. A zdůrazňuje, že první pomoc je okamžité zchlazení.

Přehřátí organismu je o to větším strašákem, že se vytrvalostních závodů účastní i čím dál víc hobby sportovců. Obzvláště oni by se proto měli na závod v letním parnu správně připravit.

Nepodceňte přípravu

Česko čeká horký týden. Jak myslí firmy ve vedrech na své zaměstnance?

Teplota, horko, vedra (ilustrační)

Meteorologové vydali varování před extrémně vysokými teplotami. Ve středu mohou teploměry ukázat hodnoty až kolem 37 °C a na západě Čech by mohlo být dokonce ještě o dva stupně více. Při takto vysokých teplotách hrozí přehřátí a dehydratace. Na horké dny se proto připravují i zaměstnavatelé.

Měli by si vyzkoušet svůj výkon v daných podmínkách a postupně zvyšovat zátěž jak v intenzitě, tak v délce trvání. Tělo při velké intenzitě pohybu může zvýšit svoji teplotu až o jeden stupeň během pěti minut, takže v řádu půl hodiny může dojít ke kritickému zvýšení teploty tělesného jádra,“ varuje Aleš Kroužecký z I. interní kliniky FN Plzeň.

Bez včasného zásahu mohou přehřátému sportovci selhávat orgány a pacient mnohdy po několika dnech v nemocnici umírá kvůli totálnímu vnitřnímu rozvratu organismu.

autoři: Tea Veseláková , and
Spustit audio

Související