Česko čeká horký týden. Jak myslí firmy ve vedrech na své zaměstnance?

Meteorologové vydali varování před extrémně vysokými teplotami. Ve středu mohou teploměry ukázat hodnoty až kolem 37 °C a na západě Čech by mohlo být dokonce ještě o dva stupně více. Při takto vysokých teplotách hrozí přehřátí a dehydratace. Na horké dny se proto připravují i zaměstnavatelé.

Jak stará je minerálka? I desítky tisíc let

Povinnosti zaměstnavatelů se řídí v první řadě fyzickou namáhavostí práce a mikroklimatickými podmínkami pracovního prostředí,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský, vedoucí oddělení analýz komunikace a vztahů poradenské společnosti LMC.

Co jsou ochranné nápoje?

V těžkých a horkých provozech například v průmyslu, když teplota přesáhne 26 °C a hrozí zvýšená ztráta tekutin, musí zaměstnavatel zajistit ochranné nápoje. To je například středně mineralizovaná voda nebo iontové nápoje bez velkého množství cukru.“

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, zaměstnanec v kanceláři, dress code, společenské oblečení, vedro v kanceláři, klimatizace, větrák, ochlazení, kancelář (ilustrační foto)

Pro ostatní provozy platí stejné pravidlo, pokud teplota prostředí překročí 34 °C. Ochranné nápoje v tomto případě ovšem mohou být jen slabě mineralizované. Kvůli dehydratačním účinkům se v horku nedoporučuje pít kávu, silný čaj, kakao nebo alkoholické nápoje. V omezené míře jsou vhodné například ovocné a bylinkové čaje nebo ředěné džusy a ovocné šťávy.

Obleky nechte doma

V kancelářích zase firmy na vedra reagují tím, že uvolňují předepsaný dress code nebo umožňují práci z domova.

Zapomeňte na větrák. V tropickém vedru dětem pomůže chlazený ručník, radí lékařka

Děti si vodu užívají (ilustrační foto)

V Česku dnes vrcholí vlna veder. Teploty by mohly na některých místech vystoupat až k 38 stupňům Celsia. Taková horka představují velkou zátěž a riziko pro lidský organismus. Lidé by tak měli dávat pozor jak na sebe, tak na děti. 

Objekty bez klimatizace by měly být vhodným způsobem zastíněné a v místnosti je vhodné umístit i ventilátor. Naopak se nedoporučuje přes den příliš větrat. V klimatizovaných prostorách by se měla teplota přizpůsobit tak, aby rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku nebyl vyšší než 5 °C.

Hlavním nástrojem, jak zaměstnancům ulevit, je ale podle Tomáše Ervína Dombrovského úprava rozvržení práce. „I v náročnějších odvětvích, například ve stavebnictví, už se šéfové snaží uzpůsobit rozvržení těžkých činností i s ohledem na to, jak zrovna praží slunce,“ dodává.

autoři: Jiří Chum , and
Spustit audio

Související