Policisté nesmějí ani ve vedrech sundat baret, v autech navíc často nemají klimatizaci

8. srpen 2015

Víc než padesátistupňová horka musí v těchto dnech vydržet někteří policisté a strážníci v hlídkových autech. Ne všechny vozy jsou totiž vybavené klimatizací. Řada mužů a žen zákona navíc nosí černé kombinézy a pokrývky hlavy. A to i v extrémně teplých dnech.

„Hazarduje se se zdravím nás všech. Stojíme třeba u nehody a musíme mít v těchto vedrech dvě hodiny baret na hlavě. Když to nedodržíme, hrozí nám kázeňské tresty," napsal Českému rozhlasu v emailu jeden z policistů, který musí ve vedrech v plné výstroji sloužit v neklimatizovaném autě. Své jméno ani místo kde slouží, ale zveřejnit nechtěl.

„Bohužel jsou i nějaké útvary, nějaké územní odbory, kde pořád disponují staršími vozidly. Tam bohužel ta klimatizace není. My stále doplňujeme nová vozidla, takže doufáme, že co nejdříve budou policisté mít i vozidla vybavená právě klimatizací," říká mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

O něco lepší podmínky mají strážníci městské policie. Třeba v Praze a v Brně si mohou - na rozdíl od státní policie - sundat v extrémních vedrech alespoň pokrývku hlavy.

„Hlídky dostanou plošně vysílačkami pokyn, že nemusí nosit pokrývky hlavy a přechází se na letní variantu uniforem," vysvětlil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci mají oproti státním policistům výhodu i v tom, že si mohou častěji dopřávat přestávky. Na služebnách se tak osprchují a napijí se vychlazené vody.

Lékař a bývalý ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz to považuje při celodenním nasazení policistů a strážníků za nutné minimum. Teplé oblečení, nedostatek studené vody a dvanáctihodinová služba v neklimatizovaném autě je podle něj špatná kombinace.

„Zdravé to rozhodně není, samozřejmě je to nápor na organismus. Dá se tomu nějakým způsobem předejít, když budou pít, aby nebyli na přímém slunci, aby mohli být v klimatizované místnosti. Což by jim měl zaměstnavatel umožnit."

Extrémně teplo by v Česku mělo být i příští týden.

autor: eku
Spustit audio