Klienti ústavní péče se mohou těšit na návštěvy. Za jakých podmínek budou možné?

Od soboty nastane konec velkého odloučení. Po téměř dvou měsících bude moct klienty sociálních služeb navštívit rodina nebo přátelé. Povolila to vláda, ale jen za dodržení přísných hygienických pravidel. Příbuzní se před návštěvou budou muset prokázat negativním testem na koronavirus. Jak to bude fungovat?

Čtěte také

Návštěva bude mít několik možností, jak navštívit své blízké. Pokud už příbuzní nemoc covid-19 prodělali, musí mít doklad o tom, že infekci měli v posledních devadesáti dnech.

Mohou také přijít do sociálního zařízení s výsledkem PCR testu, který nebude starší než osmačtyřicet hodin. Další možností je nechat se otestovat přímo v zařízení antigenním testem – a to zdarma.

Testy pro návštěvy zdarma

Je důležité, aby toto povinné testování za účelem návštěvy blízkých bylo pro všechny návštěvy bezplatné. Úhrady by mohly stoupnout do řádu tisíců, a to nechceme,“ řekla včera ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

Pokyny, jak by měly návštěvy přesně vypadat, vydá ministerstvo práce a sociálních věcí během úterý 1. prosince na svých webových stránkách.

Antigenní testy domovy už nějakou dobu používají pro testování klientů a zaměstnanců. Výsledek je většinou známý do zhruba patnácti minut, není ale tak přesný.

Příbuzní nebo přátelé klientů ale i přesto budou muset mít zakrytá ústa a nos, a to buď respirátorem třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu.

autoři: Jan Nevola ,
Spustit audio

Související