Když se voda zastaví, začne se kazit. Doporučuji pít kohoutkovou, říká hydrochemik

Voda

Hostem Lucie Výborné byl Martin Pivokonský, hydrochemik a ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR. Jen málokdo ví o kvalitě i nedostatcích vody tolik jako on. Proč se složení přírodní vody, která se stává základem pro úpravu, neustále proměňuje, třeba i během několika málo hodin? A co je největší zlo v současné vodě v Česku?

Díky naší geologické poloze je veškerá voda ta, která naprší. Když přijdou extrémní roky, vody ubývá. Respektive: „Voda má kvalitu, která se v extrémních podmínkách zhoršuje – a může se stát, že je jí nedostatek.“ Kvalita vody se mění i v závislosti na místě i na ročním období.

V Hradci by neměla dešťová voda jen tak zmizet do kanálu. Město chystá koncepci jejího využití

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

Hradecký magistrát by chtěl do budoucna lépe hospodařit s dešťovou vodou. Tu zatím město moc využívat nedokáže, a to třeba ani na zalévání městské zeleně. Do budoucna by ale podle představ vedení města neměla dešťová voda jen tak bezúčelně odtékat do kanálu.

„V letním období zůstává na vrchu teplejší, u dna chybí kyslík a ze sedimentu se uvolňuje celá řada látek. Obsah organických látek v zimě bývá nižší, ale je studená a procesy na úpravě vody jsou pomalejší,“ vysvětluje hydrochemik.

Martin Pivokonský doporučuje pít kohoutkovou vodu než kupovat balenou. Jednak proto, že voda z veřejného vodovodu musí odpovídat zákonným normám, které se přísně hlídají. Jednak proto, že každá voda, která stojí, má horší kvalitu. „Když se voda zastaví, začne se kazit. Mohou ji napadnout bakterie a jiné procesy a voda se může zpětně kontaminovat látkami, které v ní původně nebyly.“

Za zbytečné považuje i dodatečnou úpravu kohoutkové vody různými filtry či minerály. „Četl jsem publikaci, ve které někdo zkoumal strukturu vody v závislosti na tom, jakou jí pouští hudbu. Zjistil, že heavy metal má negativní vliv na kvalitu vody,“ přidává vědec zábavnou historku.

Proč se kvalita vody v Česku mění? Za to mohou živiny, které se dostávají do vodních toků z čistíren nebo ze zemědělské půdy. „Důsledkem více živin ve vodě je rozvoj vodního květu, který vadí ekosystému, nedá se v něm koupat, produkuje celou řadu látek… Organismy mají metabolismus, uvolňují do vody proteiny, peptidy, sacharidy  – a ne všechny umíme odstranit,“ upozorňuje.

Jaký je rozdíl mezi čistírnou a úpravnou vody? Čemu se říká koktejl látek? A jak moc se uvolňují mikroplasty do balené vody? Poslechněte si celý rozhovor.