V Hradci by neměla dešťová voda jen tak zmizet do kanálu. Město chystá koncepci jejího využití

21. červen 2019 09:24

Hradecký magistrát by chtěl do budoucna lépe hospodařit s dešťovou vodou. Tu zatím město moc využívat nedokáže, a to třeba ani na zalévání městské zeleně. Do budoucna by ale podle představ vedení města neměla dešťová voda jen tak bezúčelně odtékat do kanálu.

Máme srážkový deficit několik set milimetrů. Potřebovali bychom měsíc mírného a vytrvalého deště

Místo sůl, můžeme klidně říkat, že je déšť nad zlato (ilustrační foto)

Letošní zima byla poměrně bohatá na sníh, potom přišel docela větrný přechod do jara a teď se zase hodně všude mluví o suchu. O tom, že je v půdě vody tak málo, že by letošní léto v tomto směru mohlo být ještě horší než to minulé. To vše probereme s vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Stanislavou Kliegrovou. 

Náměstek primátora Martin Hanousek ze Zelených přiznal, že systém hospodaření s městskou vodou Hradci chybí.
„Město v současné době nemá žádnou koncepci týkající se hospodaření s dešťovou vodou. Nyní jsme dali dohromady podklady pro zpracování koncepce adaptace města vůči klimatické změně. A to hospodaření s dešťovou vodou já vnímám jako zcela zásadní téma, kterému se musíme věnovat."

Zmíněná koncepce má mimo jiné obsahovat i to, aby nové stavby vznikaly už s technologií, která dešťovou vodu dokáže využít přinejmenším na zavlažování.

Stejnou technologii by magistrát rád umístil i do těch budov, které čekají zásadní opravy, říká Martin Hanousek.
„U rekonstrukcí budov bychom se tomu měli věnovat a zadávat je už takovým způsobem, aby bylo navrhováno využití dešťové vody."

Využití dešťové vody v Hradci Králové je zatím minimální

Technické služby, které mají na starosti mimo jiné i údržbu zeleně, přitom vody potřebují víc než dost, popisuje náměstek ředitele Daniel Jeřábek.
„Zalévá se prakticky denně. Kropící vozy vyjíždí přes léto víceméně denně s tím, že letničky je zapotřebí zalévat maximálně každý druhý den. A stromů je tady opravdu hodně. Takže jezdíme tak, abychom se k jednomu stromu dostali každé dva až tři týdny. Zkrátka je třeba jezdit denně."

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

I kvůli úspoře vody si ale právě Technické služby už na přelomu tisíciletí vyvrtaly vlastní vrt, ze kterého berou podzemní vodu - a šetří tak vodu pitnou, kohoutkovou. Podle Daniela Jeřábka se spotřeba vody z vrtu pohybuje podle toho, jak moc suchý je rok, mezi 5 a 7 tisíci metrů krychlových vody - a to stačí jak na většinu zálivky, tak také na čištění města.

Sucho trápí mnoho obcí. Kraj se proto snaží posilovat vodní zdroje a budovat obecní vodovody

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

Na stavu hlubokých spodních vod se zatím deště posledních týdnů podle měření hydrologů v Královéhradeckém kraji příliš neprojevily. Nedostatek podzemní vody tak trápí mnoho obcí napříč regionem. Hradecké hejtmanství proto letos opět vypsalo dotační výzvu. Rozdělit v ní chce 31 milionů korun na posilování vodních zdrojů, budování čistíren odpadních vod i obecních vodovodů. 

Na městský vodovod jsou v současné době napojeny jen systémy automatického zavlažování.

Daniel Jeřábek také připomněl, že jen tak nějakou vodou - například tou, která vytéká coby čistá z čistírny odpadních vod - se zalévat a kropit město nedá.
„Dokonce jsme i v loňském roce, kdy jsme v horkém počasí prováděli kropení vozovek, dostali dotaz i na kvalitu této vody. A bylo velmi kvitováno, že používáme čistou studniční vodu na kterou samozřejmě musíme mít příslušný rozbor."

Šetření vodou je ale stále téma i v Technických službách, ty například zkoušejí využívat takzvané hydroabsorbenty. Tedy krystaly, které se smíchají se zeminou a jsou schopny v kořenovém systému stromů zadržet vodu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související