Každý zákazník se má cítit jako král, říká Pavel Maurer

4. listopad 2018
Glosa Pavla Maurera

Řada českých restaurací se může pyšnit tím, že je navštívila nějaká významná osobnost. Takový podnik je pro hosty hned zajímavější. Nesmí se ale zapomenout na to, že důležitou roli hraje kromě pověsti restaurace taky její dobré jídlo a servis.

Mnohé restaurace se rády chlubí, kdo slavný u nich pobyl a též pojedl něco dobrého k jídlu. Někdy si pověsí fotografie hvězd na stěnu nebo prostě jen uvádějí na svém webu jména různých celebrit a významných osobností.

Mně se to líbí, restaurace tím dostává jakousi významnější pozici, je zajímavá, lze se s ní víc identifikovat a člověk si ji i lépe zapamatuje. V každém případě však nejpodstatnější je, aby tam uměli dobře vařit a ne aby usnuli na vavřínech jen proto, že u nich před lety „obsluhovali habešského císaře“!

Kuchařské celebrity? To je trend dnešní doby, říká Pavel Maurer

03218297.jpeg

Kdo se vám vybaví, když se řekne celebrita? Někdo z umělců, sportovců nebo třeba kuchařů? Pavel Maurer se zamýšlí nad tím, proč právě mezi takzvané VIP v posledních letech pronikla i řada kuchařů.

V Praze, ale i v Čechách je pár podniků, kde skutečně pobývaly opravdové superstar. Třeba v Café Louvre se občas zastavil Albert Einstein a také světoznámý spisovatel Franz Kafka.

Když už zůstaneme na Národní třídě, je tu také Kavárna Slavia, která byla a je útočištěm pro mnohé intelektuály, spisovatele a studenty filmové akademie, jež sídlí ve stejné budově. Chodil sem Miloš Forman, Věra Chytilová, Voskovec s Werichem tu sepisovali své hry a také další slavné duo Šimek - Grossmann tu vypili nejednu kávu.

Též Václav Havel ji měl v oblibě a samozřejmě v této proslulé kavárně trávili a stále tráví chvilky pohody operní pěvci a umělci z Národního divadla, co stojí naproti. U Fleků prý jedla legendární špiónka Mata Hari a v jeskynní restauraci Triton na Václaváku to měl rád Vlasta Burian.

Rolling Stones zase jedli a spali v hotelu Four Seasons. Pak tu máme poměrně zastrčenou italskou tratorii Cicala, kde na stěnách vidíte fotky, jak tam večeří Sean Connery, Matt Damon nebo pirát z Karibiku Johnny Depp.

No a ve výčepu U Jelínků nebo v restauraci U Bansethů pobýval Jaroslav Hašek, když spřádal Osudy dobrého vojáka Švejka. Máme tu však i mimopražské podniky, třeba Golemův restaurant, kde prý něco snědl i císař Rudolf II., nebo Hájenku Kersko, kterou proslavil Bohumil Hrabal ve svém díle i osobní častou přítomností.

Pavel Maurer: Obsluha v restauraci nemusí být vždy dokonalá. Oběd vám ale nezkazí

číšník

Obsluha v restauraci nemusí být vždy dokonalá, oběd vám ale může zachránit to, když budete tolerantní. Arogantní peskování obsluhy totiž nikomu chuť nezlepší, jak říká ve své glose Pavel Maurer.

Konečně, tento nejslavnější český pábitel pil pivo i s prezidentem Billem Clintonem v proslulém hostinci U Zlatého tygra. Mnoho světových hvězd si také můžete prohlédnout na stěnách luxusního restaurantu Kamp Park na břehu Vltavy.

Ovšem největší umělci, herci a vědci z celé planety, tak ti všichni pobývali ve obrovském Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Tam by stěny pokojů měly určitě dost co vyprávět… A já na závěr tohoto malého výčtu celebritních restaurací dodávám, že je třeba nejen se chlubit vzácnými hosty, ale hlavně poskytovat každému zákazníkovi takový servis, aby se i on vždy cítil… jako král!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio