Každou čtvrthodinu zabijí v Africe slona. Dvouletá česká fenka míří do Konga do boje za jejich záchranu

10. únor 2015

Už příští neděli odletí z Prahy do Konga dvouletá fenka belgického ovčáka Kama. Bude pomáhat strážcům národního parku a celníkům v boji proti mezinárodní mafii, která obchoduje se slonovinou a masem divokých zvířat. „Belgičtí ovčáci jsou pro Afriku ideální,“ říká fenčina cvičitelka Hana Böhme.

Belgičtí ovčáci jsou temperamentní, rádi pracují a jde o zdravé plemeno. „Kama je kromě toho i hodně hladkosrstá, i proto se do Afriky opravdu hodí. A jaký čas bude potřebovat na aklimatizaci? Tak týden,“ usmívá se kynoložka.

Kama bude pomáhat konžským celníkům a strážcům v boji proti mezinárodní mafii. Jaký má za sebou výcvik? „Kamu cvičím od srpna a ze psů, mezi kterými jsme se tenkrát rozhodovali, byla nejlepší. Hodně toho vydrží a strašně ráda hledá!“ vysvětluje Hana Böhme.

„V rámci výcviku jsme pro Kamu chystali takzvané pachové konzervy,“ připojuje se mluvčí liberecké zoo Jan Kubánek. „Nejde o konzervy v pravém smyslu slova, ale o sklenice, v nichž je kus látky, například slonoviny, peří papoušků a podobně.“

Savanským slonům v Africe hrozí vyhynutí

Kama a její cvičitelka do Afriky vyrážejí v rámci projektu, který chce ochránit ohrožené slony ve střední Africe. V posledních letech je totiž ilegální lov slonů opět na vzestupu a přes zákaz mezinárodního obchodu se slonovinou je její cena rok od roku vyšší.


Ve střední Africe už dva psi působí – původem jsou z Izraele – a mají výborné výsledky. I díky nim se kupříkladu v posledních 24 hodinách podařilo zabavit další kontraband se slonovinou, je proto určitě velice důležité do Afriky jet a posílit tamní tým o Kamu.

„Tisíce slonů umírají kvůli pašeráckým tlupám, které se snaží získat slonovinu a prodávat ji na černých trzích, hlavně v Asii. Čísla jsou opravdu do nebe volající!“ neskrývá Jan Kubánek.

Ročně připraví pytláci v Africe o život až 40 tisíc slonů! „Reálně hrozí, že během 10 let vyhyne populace savanských slonů v Africe,“ upozorňuje. A k číslům ještě jedno: každou čtvrthodinu je v Africe zabit jeden slon.

autor: als
Spustit audio