Každá koalice oslabuje možnost prosazovat vlastní program, říká europoslanec za KDU-ČSL Zdechovský

„Straně mohu nabídnout nový styl a drive, jít za cílem a dosáhnout co nejlepšího výsledku,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský, který se uchází o post předsedy. Někteří spolustraníci ho ale kritizují, že nemá dostatečné politické zkušenosti a nebyl komunálním politikem. Jak na to reaguje?

 „Dlouhá léta jsem dělal poradce různým představitelům a předsedům KDU-ČSL, dělal jsem dva roky krajského manažera, takže jsem si prošel vnitřkem strany,“ hájí se.

Stejně tak podle něj není hendikep to, že není poslancem. Poslanecká sněmovna je totiž podle něj někdy místem, kde jsou politici zacyklovaní v určitých vztazích a nejsou schopní vyjít k normálním lidem mimo politické kolbiště.

Chci se podílet na řízení KDU-ČSL
Tomáš Zdechovský

„Pokud chce strana oslovit nový typ voličů, tak musí mít politiky, kteří se nebojí, a nedávat jim nesplnitelné podmínky, jako zda jsou, nebo nejsou poslanci,“ konstatuje.

Zdechovský před několika týdny napsal na svém blogu desatero, co podle něj lidovci potřebují. Nezmiňuje se ale o spolupráci s dalšími stranami. Proč? „Nemyslím si, že předseda KDU-ČSL by měl primárně mluvit o spolupráci, ale měl by ukázat, že je dostatečně dobrý na to, aby strana dosáhla co nejlepšího výsledku,“ vysvětluje.

V tuto chvíli tak nechce mluvit o spojování s jinými stranami, protože by oslaboval pozici vlastní strany. „Vždy budu zastávat názor, že když by bylo potřeba k tomu, abychom někoho porazili, tak jsem schopen se domluvit,“ argumentuje s tím, že on sám byl zastáncem koalice se STAN.

Klíčové budou krajské volby 

První volby v roce 2020 navíc budou krajské, a ty podle něj budou klíčové. „Na základě výsledku se rozhodneme,“ zdůrazňuje, že je lepší, když se strany dokážou spojit a spolupracovat, ale nikoliv za každou cenu – každá koalice totiž podle něj oslabuje možnosti prosazovat vlastní program.

„Každý předseda by měl chtít, aby strana byla co nejúspěšnější a aby ve volbách dokázala hájit vlastní program, se kterým kandiduje a který pomůže lidem,“ dodává. 

autoři: Marie Bastlová , prh

Související