Odvolání šéfa NÚKIB? V pozadí může být i kauza Huawei, naznačuje Jan Bartošek z KDU-ČSL

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost je od úterý bez řádného šéfa. Dušana Navrátila vláda odvolala. Nového ředitele má vybrat speciální komise.

„Všechna jednání s Dušanem Navrátilem byla velmi profesionální, jeho práci jsem vnímal jako velmi kvalitní,“ vzpomíná na odvolaného ředitele Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Jan Bartošek, který je mimo členem sněmovní komise pro kontrolu NÚKIB. 

Odvolání Dušana Navrátila přitom vláda zdůvodnila právě tím, že podle ní nedostatečně komunikoval. „V poslední době se to víc jevilo jako osobní spor mezi Andrejem Babišem a Dušanem Navrátilem. Při jedné interpelaci na toto téma například premiér odpověděl zhruba v tom duchu, že Dušan Navrátil je žába na prameni, a dokud on tam bude sedět, je nepravděpodobné, že by se rozpočet NÚKIB zvyšoval,“ vzpomíná Jan Bartošek.

Nedostatečná podpora ze strany vlády

„Staráte-li se o kybernetickou bezpečnost, potřebujete na to peníze a kvalitní lidi. Ředitel NÚKIB dlouhodobě říkal, že potřebuje peníze na rozvoj a zaplacení odborníků. Vyslyšel jsem to a podal jsem pozměňující návrh do rozpočtu v řádech asi 62 milionů, ale ani toto nezískalo podporu,“ připomíná Jan Bartošek. 

Odvolání za těchto okolností vyvolává pachuť z toho, co je skutečným motivem.
Jan Bartošek

„Když nejste schopen dát ani minimální prostředky na rozvoj NÚKIB a platy zaměstnanců, neposkytujete ani základní podporu řediteli, který se má o to starat.“

Kauza Huawei

V této souvislosti si Jan Bartošek posteskl i na Twitteru, kde napsal, že „kdo neskáče, jak Andrej Babiš píská, bude potrestán“. A uvádí příklad.

„NÚKIB vydal varování týkající se firmy Huawei. Vyvolalo to velké pozdvižení. Byl odvolán a bude se řešit jeho nástupce a já jsem přesvědčen, že jedna z otázek, které při výběrovém řízení musí zaznít, bude ta, zda má budoucí ředitel v úmyslu odvolat toto varování. Ohledně 5G sítí a technologií Huawei se vede v bezpečnostní komunitě široká diskuse. V této oblasti je český NÚKIB skutečně na špici.“

Mohl tedy problém mezi Andrejem Babišem a Dušanem Navrátilem spočívat v kauze Huawei? A má Jan Bartošek pro svá tvrzení nějaké důkazy? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , als
Spustit audio

Související