Kauza Zdeňek Kořistka

7. říjen 2004
O kom se mluví

Od mikrofonu pořadu O kom se mluví přeje dobrý poslech Jan Pokorný. V ostravském studiu Českého rozhlasu je v tuto chvíli poslanec Unie svobody DEU Zdeněk Kořistka. Dobrý den, pane poslanče. Úvodem dovolte, abych se vám omluvil za ranní chybu jednoho našeho redaktora, který špatně pochopil kontext zprávy a do radia řekl, že údajně jste si měl na oné často zmiňované schůzce Kořistka, Večerek, Dalík říct o úplatek vy sám. Přijímáte, prosím, tuto omluvu?

Host (Zdeněk Kořistka): Přijímám a jsem rád, že zazněla.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkuji. Už vlastně týdne se ob den píše o kauze, nesoucí vaše jméno. Jak se s tím vyrovnáváte?

Host (Zdeněk Kořistka): Ten život je velice těžký, protože vlastně celá aféra trvá více než 2 měsíce a každopádně každý den se dočítám v novinách různé osobní útoky. Objevují se hulvátství, sprostota ze strany představitelů ODS. Ten život s tímto povědomím není vůbec lehký.

Moderátor (Jan Pokorný): Co můžete dělat na svou obranu?

Host (Zdeněk Kořistka): Samozřejmě můžu se bránit jako každý občan v této zemi, ale sami víme dobře, jak případné žaloby probíhají dlouho. To znamená, většinou se ty případy vlečou několik let a pak vlastně už za nezájmu kohokoliv následuje nějaká omluva, takže je to velice těžké.

Moderátor (Jan Pokorný): Lidé dříve potkávali poslance, kterého občas zahlédli v televizi, jehož si možná pamatují jako překladatele norem o bojových psech. Jak reagují lidé na setkání s vámi dnes?

Host (Zdeněk Kořistka): Já jsem se zatím za celou tu dobu setkal s jednou negativní reakcí v Praze, kdy mě skoro fyzicky napadl nějaký příznivec Občanské demokratické strany, ale jinak dostávám spoustu emajlů a spoustu dopisů a i na ulici, když mě lidé poznají, tak většinou se vyjadřují velice dobře. Naposledy se to stalo na vrátnici tohoto rozhlasového studia dnes.

Moderátor (Jan Pokorný): Za jakých okolností jste byl málem napaden, jak jste vzpomínal?

Host (Zdeněk Kořistka): Ne, to vůbec nestojí za řeč.

Moderátor (Jan Pokorný): Kdyby jsou chyby. To je jasné, ale postupoval byste dnes, poté, co se případ údajného úplatku stal mediálním námětem číslo 1, jinak, třeba že byste si obsah té schůzky nechal pro sebe?

Host (Zdeněk Kořistka): Ale já jsem si ten obsah schůzky doopravdy nechal pro sebe a reagoval jsem teprve až po několika týdnech na přímé dotazy novinářů Mladé fronty Dnes, kteří byli o obsahu schůzky nějakým způsobem informováni. Já jsem jenom v té době nevěděl, co všechno o téhle schůzce vědí, a na několik dotazů jsem se rozhodl, že budu hovořit pravdu. To znamená, že ten následný krok, který se učinil a tahle záležitost byla zveřejněna, nebyl z mé strany.

Moderátor (Jan Pokorný): Policie má v těchto dnech hovořit i s redaktorem Mladé fronty Dnes. Myslíte si, že do toho zamotaného případu může vnést ještě nějaké světlo?

Host (Zdeněk Kořistka): Já vím, že někteří redaktoři Mladé fronty Dnes již podávali nějaké výpovědi v těch uplynulých minulých týdnech. Každopádně jsem byl kontaktován policií a v tuto chvíli začíná oficiální vyšetřování. To znamená oficiální výslechy, protože vlastně tento čin už byl nějak pojmenován a já jsem byl pozván k výslechu.

Moderátor (Jan Pokorný): Kdy jste byl naposledy u výslechu?

Host (Zdeněk Kořistka): V tom uplynulém období to nebyly výslechy, to bylo podávání vysvětlení, je to už přece jenom delší dobu. Ten poslední kontakt s policií byl na detektoru lži a poté, když mi komisař sdělil výsledek.

Moderátor (Jan Pokorný): Přišel jste za tu dobu, co tahle aféra je v médiích, ale i v politických kruzích, o přátele a nebo jste i nějaké získal?

Host (Zdeněk Kořistka): O tom se těžko hovoří. Samozřejmě, že jsem se spíše setkal s těmi lidmi, kteří mi vyjadřovali tu podporu, ale nedělám si vůbec iluze, určitě je zde i druhá strana mince. To znamená, že spousta lidí mě určitě za tento můj krok nemá ráda a možná někteří mě i nenávidí.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak vám je, když jste vlastně zjistil, že tento případ je jedním z významných námětů předvolební kampaně?

Host (Zdeněk Kořistka): Já jsem nechtěl tímto krokem udělat nějaké téma předvolební kampaně. Prostě takový byl vývoj, každopádně by se měli nad tímto zamyslet ti, kteří za mnou tyto lidi poslali. To znamená především předseda Občanské demokratické strany Topolánek, který, jak sdělil médiím, si mě vzal na starost a poslal za mnou svého tajemníka.

Moderátor (Jan Pokorný): S panem Večerkem jste se znal dobře. Mluvili jste spolu někdy v těch uplynulých dnech?

Host (Zdeněk Kořistka): Ne, my jsme spolu nehovořili, ani s panem Dalíkem, ani s panem Večerkem.

Moderátor (Jan Pokorný): Od té schůzky jste se nikdy s panem Večerkem nesetkal, nemluvil jste s ním?

Host (Zdeněk Kořistka): Od té schůzky jsem s ním hovořil, ale to bylo ještě předtím, než se celá záležitost zveřejnila, ale hovořil jsem s ním jenom telefonicky.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste, pane poslanče, vyzval další poslance, kteří by mohli mít zkušenosti s tím, že jim někdo nabízel úplatek nebo výhody za to, že nepodpoří vládu Stanislava Grosse, aby to řekli nahlas. Odpovědí vám bylo spíše mlčení. Jak si to vysvětlujete?

Host (Zdeněk Kořistka): Nebylo to jenom mlčení, byl to zaprvé i názor mého kolegy poslance Vokáče, který také sdělil na veřejnosti, že byl kontaktován, ale dále se k tomu nechtěl vyjadřovat. To znamená, nechtěl hovořit o bližších detailech tohoto kontaktu. Jinak se mi dostala podpora od všech mých kolegů. Já mohu jenom spekulovat, jestli jsme byli ve hře jen my dva a nebo to byli ještě další kolegové a prostě po tom, co viděli, co se kolem téhle záležitosti děje, tak nevím, jestli nezvážili, že bude lépe zůstat v anonymitě.

Moderátor (Jan Pokorný): Řekl vám třeba někdo soukromě: Ano, byl jsem v podobné situaci, ale nebudu o tom mluvit.

Host (Zdeněk Kořistka): Ne.

Moderátor (Jan Pokorný): Co vás tedy vedlo k té výzvě? Když jste mohl počítat se situací, že vlastně zůstane oslyšena z větší části?

Host (Zdeněk Kořistka): V podstatě to byl takový výkřik toho tonoucího, protože já jsem byl v té době pod velkým tlakem mediálním, když jsem byl osočován, že jsem si vše vymyslel, že jsem lhář, takže já jsem se snažil obrátit na své kolegy, protože jsem předpokládal, potom, co jsem zaregistroval názor pana Vokáče, že nemusím být sám. To, jak to dopadlo, jste řekl sám.

Moderátor (Jan Pokorný): Zvenku to vypadá, že podpora vašich vlastních kolegů je spíše vlažná nebo je to opravdu jenom dojem zvenku?

Host (Zdeněk Kořistka): Já nevím, jestli to takhle vypadá, každopádně se za mě postavilo nejenom vedení Unie svobody, ale i republikový výbor, který hlasoval o usnesení a vyjádřil mi podporu. Dostávám spoustu dopisů, e-mailů od členů Unie svobody. Myslím si, že ty reakce mých kolegů jsou adekvátní, protože uvědomme si, že ta věc se politizuje především výroky představitelů Občanské demokratické strany, takže se ani nedivím, že někteří jiní kolegové se nechtějí vystavit tomuto podezření, že kauzu politizují a zneužívají ve svůj prospěch.

Moderátor (Jan Pokorný): Ptám se na to i proto, že kauza, jak sami říkají, semkla Občanské demokraty. Je to případ i vaší strany?

Host (Zdeněk Kořistka): To já neumím posoudit. Unie svobody není žádnou sektou, která by se musela nějak semkávat kolem někoho. To ať si posluchači udělají názor sami, jestli ODS tady tento jednolitý názor pomáhá.

Moderátor (Jan Pokorný): Může to být i tím, že jsou občas připomínány spekulaci v souvislosti s tím, že poslanec Marián Bielesz se nemusel vzdát mandátu úplně nezištně?

Host (Zdeněk Kořistka): Já tohle vůbec nevím, já jsem do politiky opětovně vstoupil právě poté, co se poslanec Marián Bielesz vzdal svého mandátu, a já tyhle spekulace nebudu komentovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Ani nechcete komentovat to, co vzešlo z úst Marka Dalíka, že jste právě na té schůzce měl mluvit o úplatku pro Mariána Bielesze vy?

Host (Zdeněk Kořistka): To je naprostý nesmysl a je zajímavé, že si pan Dalík na tuhle záležitost vzpomenul až v téhle době, kdy asi mu docházejí argumenty.

Moderátor (Jan Pokorný): Podle našich informací on si na ni vzpomněl až v téhle době, ale někdy 22. srpna o tom mluvil s naší kolegyní, o čemž je záznam.

Host (Zdeněk Kořistka): Je to možné, jestli tohle věděl a myslí si, že takhle to na téhle schůzce zaznělo, určitě tohle sdělil Policii České republiky a je to tedy zaprotokolováno, já se k tomu dále vyjadřovat nebudu. Jenom bych chtěl říct, že to je naprostý nesmysl.

Moderátor (Jan Pokorný): Když nebudete nic dál z vyšetřování komentovat, tak se vám může stát, že v tohle případě, k němuž se vyjadřuje kdekdo, se tím jako jeden z aktérů dostanete trochu do defenzívy. Počítáte s tím?

Host (Zdeněk Kořistka): Já s tím samozřejmě musím počítat, protože na rozdíl od jiných aktérů téhle aféry nechci komentovat práci policie a nebudu se vyjadřovat. To, co jsem řekl do protokolu, prostě tohle všechno stěžuje práci policie, ale zároveň vím, že to stěžuji i mou pozici, protože pokud někdo nechce hovořit úplně otevřeně o všem na veřejnosti, tak to může vyvolávat tenhle neurčitý dojem, ale já doopravdy zdůrazňuji, že věřím, že policie provádí šetření podle zákona a já jí to chci usnadňovat a ne naopak bortit.

Moderátor (Jan Pokorný): Neměníte tedy nic na svých slovech, že vám pánové Dalík a Večerek nabídli 10milionový úplatek, případně post velvyslance za to, že nepodpoříte Grossovu vládu?

Host (Zdeněk Kořistka): Já na tom nemám co měnit.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane poslanče, děkuji za rozhovor. U našeho mikrofonu v ostravském studiu Českého rozhlasu byl poslanec Unie svobody DEU Zdeněk Kořistka. Hezký den.

Host (Zdeněk Kořistka): Hezký den.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem byl poslanec Unie svobody DEU Zdeněk Kořistka. Nyní čekáme vaše telefonické názory. Dobrý den.

Názor posluchače: Tady Petr z Duchcova. Pane Pokorný, všechno by se mně líbilo, já tomu panu Kořistkovi věřím, ale to, co předvádí pan Topolánek a ten jeho kolega Langr, to je úplně, já vám řeknu, my na to nejsme zvyklí. Ještě se mi líbí také pan prezident, který se do všeho motá. Jak se motá do politiky, tak se motá i do hospodářství. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Druhý telefonický názor, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Kroupa, Mělník. Já panu Kořistkovi naopak nevěřím, protože Unie svobody by potřebovala se mediálně zviditelnit, protože její preference šly do bodu mrazu a potřebovaly nějaký bum. Myslí si, že takhle získají lidi, takhle se lidi nezískávají. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. další, prosím, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Novotný. Prosím vás, já mu věřím, tomu panu Kořistkovi, protože víme, jak to bylo s Kočárníkem, s těma vrahama z olejů a všechno. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Haló, vítejte, jste ve vysílání.

Názor posluchače: Ano, dobrý den, Zajíček, Frýdek. Měl bych takovou připomínku. Ať strany nedostávají ze státního rozpočtu tolik peněz a přestanou s podobnými aférami. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Věřím Kořistkovi, v ODS jsou samí lháři a darebáci včetně Topolánka. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Ostrava, Spačilová. Já jsem chtěla jenom říct panu Kořistkovi, že mu přeji sílu, aby ten tlak vydržel, a Topolánek a jeho spolek ať se stydí za to lhaní. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Další, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Krejčová. Jestli si pan Kořistka myslí, že tím získá US-DEU těch 11 procent, co si vzal jako předsevzetí, tak se domnívám, že ti předcházející, co volali, tak já si myslím, že stejně je nebudou volit a že budou volit bolševika. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme. Další, prosím. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Milan z Prahy 6. Já jsem chtěl říct, že si velmi vážím pana Kořistky i toho všeho, s čím vyšel na světlo. Konečně doufám, že se lidem otevřou oči, jaká vlastně ODS je, a že se jí sníží preference. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Další, prosím, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Čermák z Moravy. Já mám takový názor, že nabídli 10, chtěl 15, tak se nedohodli. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. dobrý den, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den, Pavel z České Lípy. Můj názor je ten, že se opravdu asi US-DEU chce zviditelnit před volbami, takže já panu Kořistkovi nevěřím ani slovo, protože sice měl možnost nechat si ten úplatek předat, a přitom nechat ty lidi zatknout. Díky, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Další prosím, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, pane Pokorný, tady Pokorný Šumperk. Udivujeme mě způsob, jak se pan Kořistka prezentuje. Kauza Kořistka, prosím vás, mě by zajímalo, jestli má svá tvrzení doložena. Myslím si, že se Kořistkovi mělo říci: Máš důkazy? Když nemáš, tak mlč. Měl jsi být natolik chytrý,jenomže občané mlčí a budou mlčet, protože jsou totálně znechuceni a nepůjdu ani volit. Jsem toho názoru, že Černý Petr zůstane v rukou US-DEU. Děkuji vám, pane Pokorný, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Pulda. Je mi 79 roků. To, co se děje v téhle republice, kdybychom věděli v roce 1989, tak jsme nikdy pro to nebyli, protože ODS, to jsou bývalí komunisti, který vyměnili hvězdu za modrého ptáka. Vážím si každého, kdo komunistou zůstal. Děkuji vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Haló, vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Vaňková. Já bych chtěla říct, že držím palce panu Kořistkovi, že to je nesmysl, co říká ODS. Podívejte se už jenom na ty nedůvěryhodný tváře, tak je mi velmi líto, že se do toho motá pan prezident a úplně zhnusena jsem, jak se vyjadřuje ODS. Ukázali tedy svoji pravou tvář a také bych chtěla říct, že vůbec nevěřím tomu, že ta písnička šla takhle, protože vy podporujete velmi ODS, všichni. Je to i na Primě, kde na sebe mrkala s panem primátorem paní redaktorka a stejný je i pan redaktor, který vysílá u vás, jenom propagujete ODS.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, další telefonát.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Svoboda, Liberec. Pan Kořistka neudělal jednu základní věc. Jestliže tvrdí, že ho pan Večerek s panem Dalíkem podpláceli, měl to okamžitě nahlásit policii, prostě to bylo jeho povinností. Já mu vůbec nevěřím. Děkuji, nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Marie Bémová z Prahy. Já bych chtěla podpořit velmi pana Kořistku, protože si myslím, že to je čestný a statečný muž. Ta druhá strana ODS je vidět, jak jsou amorální, jak je toho celá naše společnost. Takže mu přeji, aby vydržel pan Kořistka. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Kolman, Praha. Já si myslím, že tohle ODS nezvládly, protože pan Kořistka chtěl víc a oni mu to prostě asi nedaly, tak teď to takhle vypadá. Díky, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. dobrý den.

Názor posluchače: Horáček, dobrý den. já jsem dlouho tápal, nevěděl jsem, co si o tom myslet, ale v okamžiku, kdy ti obvinění jsou převážený vrtulníkem po republice, jak ti největší masoví vrhové, tak už začínám tušit, odkud vítr vane. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Prosím, další.

Názor posluchače: Růžičková, Česká Skalice. Chtěla bych jenom říct, že tedy také panu Kořistkovi naprosto nevěřím. Ono se mu to dobře hovoří, když má za sebou takový kalibry jako ministra vnitra, spravedlnosti. Myslím si, že je to opravdu načasovaný před volbami.

Moderátor (Jan Pokorný): Prosím předposlední telefonát.

Názor posluchače: Tady Ostrava, Blažek. Zpočátku jsem mělo panu Kořistkovi hned říct: Máš důkazy? Nemáš? Tak mlč, měl jsi být natolik chytrý a opatřit si je. Mně kdyby někdo nabízel úplatek a chtěl jsem ho potopit, tak si sjednám předání úplatku, zajdu na policii a pak ho nechám zatknout při předávání. Nic takového pan poslanec neudělal. Proč asi?

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Poslední telefonát, dobrý den.

Názor posluchače: Tady Tiholková, Nový Jičín, dobrý den. Já si myslím to, co ten posluchač přede mnou. Prosím vás, to je tak jednoduchý. Když někoho obviním, musím mít důkaz. Když ne, tak přece nejsem důvěryhodná osoba. Pan poslanec by měl složit mandát, protože tohleto už je divočina. Policie, když vidíte v Televizních novinách, kolik to stojí daňový poplatníky, když jde taková policie vymáhat 3 tisíce korun, vždyť je to k smíchu. Děkuji vám, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): To byl poslední telefonát do dnešního pořadu O kom se mluví, kde hostem byl poslanec Unie svobody DEU Zdeněk Kořistka. Jan Pokorný děkuje za pozornost.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu