Kauza Vrbětice? Podstata se nezměnila. Stále platí, že za výbuchem stála ruská tajná služba, říká novinář Respektu

Přesně před dvěma lety seznámil tehdejší premiér Andrej Babiš veřejnost se zjištěním, podle něhož za výbuchem vojenského skladu ve Vrběticích stála ruská tajná služba GRU. Dočká se někdy Česko od Ruska omluvy a odškodného? Jak se v uplynulé době proměnily aktivity ruských špionů na území západních států? Vladimír Kroc se ptal reportéra týdeníku Respekt Ondřeje Kundry.

O Vrběticích jste napsal knihu. Co se od jejího vydání v kauze změnilo? O kolik více toho víme?

V knize Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici je o Vrběticích jedna část. Další kapitoly se věnují jiným násilným operacím ruských tajných služeb, z nichž některé s Vrběticemi ale souvisejí, protože se v příbězích opakují stejní aktéři, příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Za nimi jdou Vrbětice a jsou to ti samí lidé, kteří se o něco později snažili zavraždit v britském Salisbury bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru a kteří se objevují v celé řadě dalších akcích.

Čtěte také

Podstata Vrbětic se ale ani pod dvou letech nezměnila. Policie, která případ stále prošetřuje a sbírá další důkazy, i tajná služba BIS dál pracují s jedinou verzí, že za Vrběticemi stála ruská vojenská rozvědka GRU.

Dnes známe některé konkrétní lidi. Nebyli to jenom zmínění agenti Čepiga s Miškinem, ale v té době v Evropě a v blízkosti Vrbětic operovala celá síť agentů včetně generála Averjanova, velitele specializované jednotky GRU, který moc nevyjížděl z Ruské federace. Vyjíždělo se jenom, když se dělo něco skutečně důležitého pro Rusy. A toto pořád platí i dnes.

Posunula se ale schopnost policie nasbírat další konkrétní důkazy, které by mohly celý kruh uzavřít tak, že by mohly být některé osoby obviněny a obžalovány a celý případ by se v následujících měsících mohl posunout před soud.

Samotný výbuch organizovali, jak už bylo řečeno, agenti GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Nepodařilo se ale prokázat, že by do objektu oni sami vstoupili.

Je možné, že něco nevíme, protože vyšetřování probíhá v utajeném režimu a jde o velmi citlivé informace.

Čtěte také

Z toho, co vím, tito dva pánové mohli být do areálu provezeni nebo se tam dostali jednou z mnoha děr v plotu, protože muniční areál, ať se to může zdát neuvěřitelné, byl děravý jako řešeto a běžně do něj vstupovali třeba houbaři. Takto se bohužel Česko staralo o bezpečnost citlivého zařízení. Přímá fotka nebo jasný důkaz, jak se do areálu dostali, ale v tuto chvíli k dispozici není.

Na druhé straně, když známe jejich jména, dokonce tváře, znamená to, že agenti GRU selhali, že zpackali operaci?

Já si to úplně nemyslím. O celé řadě podobných násilných operací ruských tajných služeb, ať už na území Ruské federace nebo na území Severoatlantické aliance, respektive Evropské unie, nevíme. Kdybychom věděli o všech, kde se to nějakým způsobem neprovalilo, možná bychom byli překvapeni z toho množství a pak by se hodnocení, že se něco nepodařilo, zdálo úplně malinkaté.

Čtěte také

I na Vrbětice se ostatně dlouhou dobu nepřišlo. Přišlo se na to až díky zpětnému prověřování. K policii nastoupil nový vyšetřovatel, který se na celou kauzu znovu po letech zevrubně podíval. V té době už se odehrál pokus o vraždu Sergeje Skripala novičokem v britském Salisbury a tváře Čepigy a Miškina byly veřejně známé. Tento vyšetřovatel, který spis procházel, narazil na jejich dvě fotografie. Oni totiž žádali svého času o vstup do Vrbětic, kde měli vést nějaké jednání, ke kterému museli poslat i fotografie, takže si jednoduše spojil, že jejich tváře vlastně už zná z televize.

Znovu na tom pak podrobně a pečlivě pracovala BIS, ale byla to do jisté míry vlastně shoda okolností, náhoda a řekněme nasazení některých jednotlivých konkrétních lidí. Kdyby se toto nestalo, tak si myslím, že se dneska o Vrběticích vůbec nebavíme...

Jak se posunulo vyšetřování manželů Šapošnikových podezřelých ze šionáže? Jakou roli v celé kauze zřejmě hráli? A do jaké míry se potvrdilo, že cílem útoku byl zbrojní materiál bulharského obchodníka se zbraněmi určený Ukrajině či Sýrii? Poslechněte si celých Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Vladimír Kroc , opa

Související