Kateřina Cajthamlová

29. srpen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla v pátek internistka a psychoterapeutka zabývající se výživou Kateřina Cajthamlová. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvila například o tom, jaký je aktuální trend ve stravování dětí a mládeže v České republice, jaké chyby dělají rodiče při sestavování jídelníčku svých potomků nebo jaké nejhorší mýty ohledně diet mezi lidmi panují. V sobotu 30. srpna bude hostem herečka Jitka Čvančarová.

S kým je těžší pracovat na hubnutí? S dospělým nebo s dítětem? "Řekla bych, že jednoznačně s dítětem, protože dítě bývá přivedeno jako takzvaná cílová osoba. To znamená, že rodiče ho přivedou a řeknou, my nic, opravte mi ho. A opravdu to tak myslí. Bývá velmi těžké, aby si rodiče uvědomili, že ti, kdo jsou za to odpovědní, jsou oni sami plus genetika. A tu genetiku většinou tomu dítě předali také oni. Musí být proto dobrými vzory a musí to, co se snaží tomu dítěti říkat, dělat také sami," uvedla Kateřina Cajthamlová.

Čeští tělocvikáři upozorňují, že 28 až 30 procent našich dětí trpí nadváhou. Mohou za to rodiče? "Myslím si, že ano, a může za to strach rodičů. Když si vzpomenu, když jsem sama byla mladá, tak jsme směli ven a směli jsme ven bez nějaké kontroly. Mohli jsme do parku a mohli jsme si tam dělat, co jsme chtěli. Teď se bojí rodiče svoje děti ven pouštět. To znamená, že děti musejí být někde pod dozorem, což samozřejmě nikoho nebaví, takže děti raději zůstanou doma u počítače. Myslím si, že ten strach ve spojení s tím, že rodiče nejsou osobními příklady ve sportovní aktivitě, to je příčina toho, že jsou děti obézní," vysvětlila Kateřina Cajthamlová.

Jak je to s vůlí k hubnutí? "Pokud je jasná příčina, proč člověk tloustne, a ta příčina se osloví, tak ta vůle není potřeba. V jediném případě, kdy je vůle potřeba, tak to je, pokud se jedná o závislost. Ale tam je vůle potřeba u každé závislosti. Tam je potřeba vůlí posílit nezávislost. To, že se hromadí čím dál více obézních lidí, přičítám tomu, že jsme čím dál více závislejší. Jsme závislí na informacích, jsme závislí vzájemně, bojíme se o život, máme kolem sebe spoustu negativních informací. To všechno člověka stresuje a málokdo se tomu dokáže bránit. Obézní lidé bývají ti citlivější, takže se tomu brání ještě hůře," dodala Kateřina Cajthamlová.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.