Karviná a těžba uhlí

23. červen 2008
Zblízka

Pojďme na Karvinsko. Kvůli těžbě už nebudou muset místní obyvatelé opouštět své domovy, radnice se dohodla s ostravsko karvinskými doly, aby nedobývaly uhlí na zabydlených místech. Na lokality postižené důlní činností a na poddolované domy se zblízka podívala kolegyně Andrea Čánová.

0:00
/
0:00

Andrea ČÁNOVÁ:
Stojím na hlavní silnici směřující do Karviné. Řidiče, kteří nejsou odsud, tady čeká nemalé překvapení. Cestu totiž lemují dopravní značky s neobvyklým nápisem Pozor důlní vlivy. A právě důlní činnost silně zasáhla do osudů desítek zdejších lidí. Třeba v místní části Louky, kde právě jedu. Tady v Loukách dnes žijí jen necelé čtyři stovky lidí, ale v minulosti tomu tak nebylo říká mi pamětnice Věra Mokrá, jinak paní učitelka v důchodu.

Věra MOKRÁ, obyvatelka místní části Louky:
V tom největším rozkvětu bylo dva tisíce osm set obyvatel. Tady bylo opravdu hodně zemědělců a hodně krav, protože se tu pásly krávy všude. Každá mez se spásala. Ne jako teď, všechno je zarostlé. Teď už nemáme ani jednu krávu.

Andrea ČÁNOVÁ:
Starousedlíci se museli vystěhovat kvůli těžbě. Jejich domy srovnaly demoliční čety se zemí a hodně míst zatopila voda, protože půda tady pořád klesá. Vznikly v tuzemsku ojedinělé důlní rybníky. Olga Žáčková tady bydlí dlouhé roky a při pohledu na pustou planinu nezastírá lítost.

Olga ŽÁČKOVÁ, obyvatelka místní části Louky:
Tady takový smutek spíš na člověka padá, takové osamění, protože to vidíte, jak si představíte, kolik lidí tu bydlelo, že teďko opravdu jsou tu jenom ty vodní plochy. Spíš tu byly ty domy, zahrádky, co tady lidé pěstovali, měli.

Andrea ČÁNOVÁ:
Opuštěný je i starý kostel říká mi s dojetím pamětnice Věra Mokrá.

Věra MOKRÁ, obyvatelka místní části Louky:
Lidé chodili do tohoto kostela až do roku 1995, kdy už nebylo možné tam chodit, protože byl ohrožen právě zase tím poddolováním. Takže teď stojí uzavřený.

Andrea ČÁNOVÁ:
Těžbou zničených míst je v Karviné mnoho, radní proto vyrazili na takovou inspekční cestu, aby vše viděli na vlastní oči. A já teď mířím za nimi.

Petr JURAS, náměstek primátora Karviné:
Vidíme tady ty osudy těch lidí, jako KarvináDarkov, KarvináLouky, které prostě museli opustit své domy, aby se museli vystěhovat kvůli důlní těžbě.

Andrea ČÁNOVÁ:
Říká náměstek primátora Petr Juras. Vedení radnice už nechce připustit, aby se něco takového opakovalo, proto magistrát uzavřel s těžaři dohodu, že přestanou dobývat uhlí v hustě zabydlených lokalitách. Říká náměstek primátora Dalibor Zavadský.

Dalibor ZAVADSKÝ, náměstek primátora Karviné:
Nechceme, aby těžaři svou těžbou a důlními vlivy zasahovali tam, kde je obydlené území. A občané po nás toto chtějí, takže my se snažíme jim vyjít vstříc a s těžaři dohodnout takové podmínky, aby jejich práva nebyly dotčeny.

Andrea ČÁNOVÁ:
A jeho kolega Petr Juras slibuje:

Petr JURAS, náměstek primátora Karviné:
Kromě okrajových částí můžu říci, že dnešní lidé ve svých obydlích zůstanou a nebudou se nikam vystěhovávat.

Andrea ČÁNOVÁ:
Mluvčí Ostravskokarvinských dolů Vladislav Sobol vnímá dohodu pozitivně.

Vladislav SOBOL, mluvčí Ostravskokarvinských dolů:
Dochází k výkupu některých pozemků na okraji měst, vlastně těžba se přesouvá především do těch méně obydlených nebo téměř neobydlených území.

Andrea ČÁNOVÁ:
Karvinští radní zkontrolovali čtrnáct míst postižených těžbou. Náměstek primátora Dalibor Zavadský je s obnovou lokalit docela spokojený.

Dalibor ZAVADSKÝ, náměstek primátora Karviné:
Úprava terénu je prováděna tak, aby tento terén v budoucnosti mohl být využit pro účely sportování, případně i další.

Andrea ČÁNOVÁ:
OKD dává na obnovu míst postižených těžbou ročně zhruba tři sta milionů korun.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio