Karlovarský festival se ruší. Připravíme místo něj akci Vary ve vašem kině, slibuje Bartoška

Letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se odkládá. Kvůli pandemii nového koronaviru se filmaři znovu sejdou v západočeském lázeňském městě až příští rok. „Zvažovali jsme všechny možnosti, ale nikdo dneska neví, co se bude dít,“ vysvětluje prezident festivalu Jiří Bartoška. Řešením podle něj není ani postupné uvolňování opatření. Kontrolovat počet diváků v kině a měřit jim teplotu si neumím dost dobře představit, dodává.

Čtěte také

„Jsme rozčarovaní a smutní z toho, že se festival celý rok připravuje a potom přijde pandemie. Člověk míní a čas mění. Zvažovali jsme všechny možnosti, jak festival posunout, mysleli jsme, že by srpnu mohla být situace jiná. Ale nikdo dnes neví, co se bude dít,“ popisuje Jiří Bartoška.

Představa, že od 8. června bude do kin a divadel moct padesát lidí, je podle něj z hlediska konání festivalu iluzorní a směšná. „Velký sál hotelu Thermal má 1250 míst, a teď si představte, že tam bude padesát lidí a budete kontrolovat někoho s teploměrem…“

„Festival je nádherný díky své atmosféře. V uvolnění, které lidé prožívají, když jsou ve Varech. Kdy se studenti, normální diváci a filmoví profesionálové setkávají a jsou narvané sály,“ vysvětluje Bartoška, proč si neumí představit, že by organizátoři odpočítávali diváky, jestli jich je padesát nebo i sto. „Festival by to mohlo poškodit,“ dodává.

Vary ve vašem kině

V současné chvíli organizátoři nevylučují, že se festival částečně přesune na internet. „Zvažujeme i tyto možnosti,“ potvrzuje Bartoška. Především se však diváci mohou těšit na filmové projekce v lokálních kinech, které představí dramaturgii letošního festivalu.

„Rozhodli jsme se, že uděláme takový bonbónek nebo náhradu. V době konání festivalu, který měl být od 3. do 11. července, bude akce, která se obyčejně dělá až po skončení festivalu, takové ozvěny. Jmenuje se to Vary ve vašem kině,“ upřesňuje Jiří Bartoška.

„Chceme, aby byly po celé republice dvě projekce – jedna od pěti a druhá od půl osmé nebo od osmi. Mám pocit, že to bude zajímavé pro diváky i kinaře. Z jejich strany je o to velký zájem, protože se teď ani netočí nové filmy, takže budou mít do začátku zajímavou akci.“

Co všechno odložení o rok znamená?

Budoucnost festivalu současná situace neohrozí, věří Jiří Bartoška. Jen se plakát a znělka letošního ročníku přesunou na příští rok a místo července 2020 tam bude termín konání 2. až 10. července 2021.

Čtěte také

Festivalová znělka ještě není dodělaná, zatím existuje jen ve formě návrhů scénářů. Na její dokončení teď bude dost času a mohou přijít i nové nápady, připouští prezident festivalu. Více času by mohlo prospět i hotelu Thermal, který momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

„Rekonstrukce je rozvržená do tří až čtyř etap. Letošní etapa měla být přerušena v dubnu a květnu, aby se mohl technicky připravit festival. A protože letošní ročník není, mohou rekonstrukční práce plynule pokračovat,“ doplňuje Jiří Bartoška.

autoři: Štěpán Pokorný , and
Spustit audio

Související