Karel Urban

19. listopad 2010

Co si představíte, když se řekne plastický chirurg? A víte, že plastická chirurgie neznamená pouze liposukci, zvětšování prsou nebo facelift? Že má tento medicínský obor i svůj nepopiratelný zdravotní rozměr, ve vysílání Radiožurnálu zdůraznil i plastický chirurg Karel Urban. Tomu své otázky i otázky posluchačů pokládala moderátorka Hanka Shánělová.

Plastická chirurgie nepomáhá pouze těm, kteří jsou nespokojeni s některou částí svého těla, ale například i ženám s onkologickým onemocněním prsu. To, když se mu pacient nebo pacientka doslova mění pod rukama, označuje Karel Urban za nepopsatelný zážitek. „Je to důvod, proč i přes některé klacíky, které jsou ve státním zdravotnictví, stále zůstáváme a děláme svou práci,“ přibližuje.

O své pomoci výše zmíněným onkologicky nemocným pacientkám, které jej vyhledávají kvůli operaci prsu, říká: „Je obrovsky uspokojující, když za vámi pacientka přijde a vypráví vám o tom, že teprve po rekonstrukci prsu uzavřela kapitolu svého života s nemocí. Že teprve rekonstrukce pro ni ukončila její nemoc.“

Přesto má Karel Urban pro pacientky, které by o rekonstrukci prsu měly zájem, špatnou zprávu. „Je to naše trauma,“ svěřuje se. „Pořadník na operaci je totiž skutečně dlouhý, průměrně se čeká kolem dvou a půl let.“ Zdravotní systém je podle něj nastaven tak, že za rekonstrukční operaci dostane zdravotnické zařízení méně peněz, než kolik operace stojí. „Čím více operujeme, tím ve větším propadu jsme. Abychom si tedy udrželi ekonomickou bilanci a zařízení nebylo zrušeno z ekonomických důvodů, jsme omezeni v počtu rekonstrukcí, které můžeme během jednoho měsíce provést.“

Vidí Karel Urban z popsané situace cestu ven? Také to Hanku Shánělovou zajímalo. A řeč přišla i na téma klasické estetické plastické chirurgie. Proč některým ze zájemců o estetický chirurgický zákrok pomůže spíše psycholog než chirurg? A jaké nejbizarnější požadavky na úpravu jejich vzhledu kdy Karel Urban od svých pacientů dostal? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Urbanem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio