Karel Smyczek

14. duben 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v pondělí režisér Karel Smyczek. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o tom, jak se liší natáčení seriálu od natáčení celovečerního filmu nebo o své budoucí práci. Možnost položit otázku známému režisérovi měli i posluchači Radiožurnálu. V úterý 15. dubna bude hostem režisér a producent Steve Lichtag.

Režisér Karel Smyczek se příští týden zúčastní ve Slaném setkání maturantů po 40 letech. Není takový abiturientský večírek dobrým námětem pro film? "Je. Dokonce jsem jeden takový natočil. Napsala to Saša Berková. Bylo to zvláštní tím, že v podtextu šlo o to, že to byli lidé, kteří maturovali v roce 1968 a po dvaceti letech se scházejí, aby rekapitulovali život," uvedl Karel Smyczek.

Ten mluvil i o současných televizních seriálech. "Každopádně si myslím, že to množství seriálů vede k obrovské devalvaci," řekl režisér, jenž se snaží do svých seriálů obsazovat herce, kteří se v jiných projektech neobjevují. "Tento systém lze praktikovat ve větších zemích. Ale v okamžiku, kdy tady je padesát nebo sto špičkových herců a další, kteří se teprve dodělávají, tak je to množství strašně těžké," doplnil. "Dnes jsou herecké výkony vytvořené médii. Musí být všude, najednou jsou známější, známější a známější, kdy už vlastně ani nevíte, co hraje, ale už dostávají objevy roku," řekl Karel Smyczek.

Jak těžké bylo dostat do jeho seriálu Dobrá čtvrť známé herce, jako je například Jiří Bartoška. "S oblibou říká, že jsem ho o té roli přesvědčil na zlínském festivalu ve čtyři ráno v baru, ale není to pravda. Bartoškovi se ta role líbila. Bylo zvláštní, když jsme si uvědomili, že jsme spolu nikdy netočili," dodal režisér Karel Smyczek.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Smyczkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.