Kamil Fila: Jsem nerd a Mirek Dušín, dokument Síla je o pohledu do vlastního nitra

12. leden 2022

Chtěl mít svaly, ale nakonec to celé dopadlo trochu jinak, než plánoval. Proč si filmový recenzent pustil kameru tak blízko, když dobře ví, co se potom může stát? Lucie Výborná si do studia pozvala filmového publicistu Kamila Filu, protagonistu dokumentu Síla. „V dokumentu Síla to pro mě byl souboj s nebezpečím. Když se k dopingu dostanete, můžete do něj naplno sklouznout," popisuje. 

Našel jste někdy ve filmové postavě svůj vzor, ideál, ke kterému byste rád směřoval?

Ano, určitě. Je to trochu vidět i ve filmu Síla. Říkal jsem si, co se s člověkem stane ve stáří a to jsem našel ve filmu filmu Velká nádhera – ten moment, kdy je tu chytrý bonviván, kterého už nic nebaví a má problém v životě najít něco opravdu krásného.

Kamil Fila

To je velké téma pro lidi, kteří neustále hledají něco krásného a chtějí to popisovat a najednou mají pocit, že nemají z čeho brát a jsou trochu prázdní. Bylo pro mě kruté na to koukat. Myslím, že k tomu nevyhnutelně spěje kdokoliv, kdo se tomu věnuje, například že už nic nenapíšete, protože máte pocit, že to nemůže být dobré.

Ten film nakonec nebyl dokončen tak, jak měl původně vypadat. Místo komentátora jsem se stal objektem.
Kamil Fila

Snažím se nevytvářet si jednoduchou identifikaci, ve filmech mě zajímá lidská rozporuplnost. Doba, kdy se člověk vidí v akčních hrdinech, už je pryč.

Takže už nebudete jíst steroidy ani posilovat, abyste byl největší muž na světě?

Film Síla byl kontrolovaný projekt, který měl původně být vlastně docela kritický. Měl to být dokument o tom, jak komentuju akční filmy a komiksy a ukazuju, co to obnáší, když se člověk chce dostat do nějaké podoby, jak to potom toho člověka může strávit. Ve filmu se to nakonec nepovedlo, nezradila mě játra ani srdce, ale zradila mě psychika úplně z jiných důvodů. Ten film nakonec nebyl dokončen tak, jak měl původně vypadat. Místo komentátora jsem se ve filmu stal objektem.

Mě mrzí, že jsem se v tom filmu nedozvěděla, proč jste vlastně chtěl být silný...

Dělal jsem funkční trénink a byl jsem obklopen lidmi, kteří dopovali. Já jsem trochu Mirek Dušín: nepiju, nekouřím, nemám typickou neřest. Říkal jsem si proto, že je možné si to kontrolovaně vyzkoušet. U tohoto filmu to byl souboj s nebezpečím, protože když se do toho dostanete naplno, tak vždy hrozí, že k dopingu sklouznete. Mění to i trochu vědomí. Zajímalo mě to, já jsem nerd, co neustále něco zkoumá. Uvědomoval jsem si ale, že to bude na hraně.

Co je podle Fily skutečná síla? Chodí stále ještě na psychoterapii? Jak se podle něj povedl nový Matrix? A proč by měl muže zajímat feminismus? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.