Kalifornské pláže v listopadu, to jsou oceán, hory a přátelští lidé

Los Angeles – to je v povědomí většiny světa především Hollywood, filmový svět a hvězdy showbyznysu. A pak také pláže, oceán a nekonečné procházky po pobřeží. I v Kalifornii se ale na podzim trochu ochladí a jak vypadá takový plážový život potom? Pro mnohé víc než lákavě!

Zatímco Evropa i východ Spojených států se potýkají s listopadovými plískanicemi, na pláži v Santa Monice je podzim víc než příjemný. Polední slunce svítí a pořád ještě hřeje, pár odvážlivců se dokonce koupe ve hřmícím oceánu. Oproti létu je tu naprostý klid, i tak je ale zjevné, že pobřeží má co nabídnout i v tuto roční dobu.

Manželé Alana a Tony spokojeně pozorují horizont. Do Kalifornie přijeli z opačného konce Spojených států, z Georgie, oslavit šesté výročí své svatby.

Turisté přijíždějí za uvolněním i životní inspirací

„Jen se rozhlédněte!“ směje se Alana. „Chtěli jsme vidět oceán, dát si něco dobrého k snědku, užít si slunce a vidět Kalifornii. Nikdy jsme tu nebyli,“ dodává její muž. Jak vysvětluje, nadšení západem Spojených států zdaleka není jen dovolenková horečka, která zase přejde. Kalifornie je v očích mnoha Američanů ideální místo k životu.

Čtěte také

„Je to kombinace oceánu a hor, k tomu zdravé čerstvé jídlo a hlavně lidé – všichni jsou tu přátelští, klidní a uvolnění. Cítíme se tu dobře,“ shodují se manželé, kteří jsou zajedno i v tom, že možnost přestěhovat se do Kalifornie je jejich tajný sen.

Oproti létu je tu naprostý klid

„Kalifornie je pro mne velká inspirace. Nebrat sebe a všechno kolem tak vážně. Život je dost těžký i tak. Můžeme mu dát ale tolik jiných rozměrů. Stačí se jen zastavit, trochu se zamyslet a rozhlédnout se kolem sebe,“ dodává 32letá Alana.

Prací na pláži si splnil svůj sen

O generaci mladší Ryan se ke skoku do neznáma odhodlal. Před osmi měsíci si sbalil batoh, vyplnil dokumenty potřebné k přestupu na jinou vysokou školu a dal sbohem Bostonu, který teď má za sebou už první sněhovou metelici. Na studium si 23letý Ryan vydělává na pláži, ve stánku půjčovny kol.

Čtěte také

„I teď v listopadu je tu nádherně, slunce svítí, teploty jsou přes 20 stupňů. Je tu klidněji než v létě, ale lidé pořád přicházejí, obchod jde dál. Jsem moc vděčný za to, že tuhle šanci mám, protože pracovat na pláži byl můj sen. Každý den si připomínám, že to může být jinak,“ pochvaluje si student Ryan.

Pod kalifornským sluncem se někdy pracuje bez záruk

Nejlidnatější, nejekologičtější, nejvynalézavější a také nejzápadnější stát USA nese mnoho superlativ. Slunný kalifornský sen má ale i své stíny.

Herman denně nachodí po pláži dlouhé kilometry s ovocem a cukrovinkami na prodej

K poklidu a hladkému fungování idyly přispívá mimo jiné i práce statisíců nelegálních migrantů, především z Mexika. Herman je jedním z nich, denně nachodí po pláži dlouhé kilometry s ovocem a cukrovinkami na prodej.

Jeho život by měl očima turistů k ideálu asi daleko. Je to především tvrdá robota bez jakýchkoli záruk. A i když mexického rodáka k tomu zůstávat ve svízelných podmínkách vedou určitě i jiné důvody než jen kvalitní potraviny, v jednom se všichni v Santa Monice shodují: Kalifornie je nejlepší!


Zvětšit mapu města Santa Monica v Kalifornii

autor: lek
Spustit audio