„K očkování mě nepřesvědčil ani pobyt v nemocnici,“ říká penzista, který skončil na kyslíku

Víc než 90 procent pacientů na covidovém oddělení v nemocnici v Hranicích v Olomouckém kraji není podle ředitele zařízení Eduarda Sohlicha očkovaných. A někteří odmítají očkování i poté, co je přivezou z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení, kde dál dostávají kyslík. To je i případ bývalého horníka a řidiče kamionu, 71letého penzisty Mariána z Lipníka nad Bečvou.

Na prosluněném čtyřlůžkovém pokoji leží dva pacienti. Jeden spí a nevzbudí ho ani hlasitý hovor. Marián má sice kyslíkovou masku, ale občas ji sundá a může mluvit. Že by se nechal po této zkušenosti očkovat, rezolutně odmítá.

Čtěte také

„Nejsem očkovaný, zatím mě k tomu nikdo nepřesvědčil, ani ten pobyt v nemocnici. Protože když vidím veškeré zprávy, tak těch záporných je víc než kladných,“ vysvětluje. Penzista mluví s přestávkami na nádechy, ale jistě mu je lépe než před týdnem. Vinu za své onemocnění svádí na očkované.

„Pokud se nebudou testovat očkovaní, tak to nebude nikdy lepší. Ti očkovaní chrání sami sebe, a když jsou pozitivní, tak to roznesou,“ míní.

„Co když se mi něco stane?“

Toto tvrzení se objevuje čím dál čím častěji, a vrchní sestra interního oddělení Martina Frydryšková ho nevyvrací: „Očkovaný může být pozitivní, ale vždycky jde o průběh nemoci. Naděje očkovaných, že nezemřou, je větší.“

Tomu ale Marián nevěří. Chválí sestřičky za péči, ale následky očkování jsou podle něj horší. Prý známý jeho kamaráda po vakcinaci zemřel. „Co když se mi něco stane, kdo za to ponese odpovědnost? Proč já jsem v nemocnici?“ pokládá řečnickou otázku. „Protože mě nakazili v Klimkovicích v lázních nějací Arabové. Oni tam chodili bez roušek.“

Sesterna

Nejdéle sloužící sestrou na interně je vrchní sestra Martina Frydryšková. Tohle od neočkovaných pacientů slýchává často.

„Už se jim dýchá lépe, otrnulo jim. Je to jejich zdraví, ale moc ohleduplné to není. To víte, že nás to štve, zatěžuje nás to, ale nic s tím neuděláme. Já nemůžu dělat rozdíly mezi očkovaným a neočkovaným pacientem, my se o ně musíme starat. Máme toho dost, holky jsou utahané, chodíme pozdě domů, to taky nedělá dobrotu,“ sděluje.

Povinné očkování pro dospělé?

Přístup pacientů zná i ředitel nemocnice Eduard Sohlich, který jako chirurg chodí několikrát do měsíce na služby. „Neočkovaných pacientů je přes 90 procent. Pravděpodobně by bylo dobré uvažovat o povinném očkování dospělé populace,“ říká primář. Sohlich je také předsedou Asociace českých a moravských nemocnic, zasedá v krizovém štábu Olomouckého kraje a má přehled o postupu epidemie.

„Tento týden rozhodne. Věřím, že křivka onemocnění podle dostupných dat začne příští týden klesat. Mělo by se to zlomit. Hovořím o celostátních i krajských datech,“ dodává.

autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Související