„Až naplníme kapacitu nemocnic, požádáme o pomoc Prahu.“ Nemocnice na jižní Moravě jsou přetížené

24. listopad 2021

Nemocnice na jihu Moravy jsou kvůli stále rostoucí koronavirové epidemii na hraně kapacit. Některé už musely zastavit plánované zákroky, Kyjovská nemocnice už vyhlásila stav hromadného postižení osob. A podle přednosty anesteziologicko-resuscitační kliniky ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně Vladimíra Šrámka budou další nemocnice následovat v horizontu sedmi dnů. „V naší nemocnici leží 110  pacientů s covidem, máme velké zatížení hlavně intenzivní péče,“ popisuje. 

Situace není lepší ani v ostatních krajích na Moravě. Co by podle Šrámka mohlo pomoci? „Pokud dojde ke zpřísnění dosavadních opatření a jejich dodržování a pokud do nemocnic přijde pomoci dostatek kvalifikovaného, ale i nekvalifikovaného personálu, mohlo by to současnou krizi vyřešit,“ domnívá se.

Čtěte také

„Od roku 1620, reformace a protireformace, jsme zvyklí neposlouchat a zaměňujeme to se slovem svoboda. V této chvíli je třeba poslechnout ty, kteří říkají, že je třeba se ukáznit, naočkovat a dodržovat stávající pravidla. Je to nepříjemné, štve nás to všechny, ale je potřeba se zatnout. Neslyšel jsem diskutovat o tom, jestli někdo v životě dostane tetanovku. Nechápu, proč se tak diskutuje, jestli dostat očkování proti koronaviru, které s sebou nese minimální rizika,“ apeluje Vladimír Šrámek.

Jak situaci hodnotí ředitel další z moravských nemocnic, která je na hraně svých kapacit? Poslechněte si také rozhovor s ředitelem nemocnice ve Valašském Meziříčí Milanem Leckéšim.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související