Juraj Herz

19. květen 2009

Mezinárodně uznávaný režisér Juraj Herz, autor Spalovače mrtvol, Morgiany a dalších úspěšných snímků, byl hostem úterního Dopoledního Radiožurnálu. Na jeho pracovní plány, ale také na uplynulá léta, která strávil v režisérském křesle, se jej ptala Daniela Karafiátová. Ve středu 20. května bude hostem Václav Havlíček, rektor ČVUT.

"Tři filmy za sebou - nikdy jsem tolik nepracoval, jako pracuji teď - s tím, že jeden film není ještě hotový a už začínám druhý a třetí. Je to trochu moc," popisuje svou současnou pracovní vytíženost Juraj Herz. Na druhou stranu, pro fanoušky Juraje Herze je to bezesporu dobrá zpráva.

A na co se tedy filmoví diváci mohou z jeho dílny těšit? Už v létě například přijde do kin snímek Tma - podle slov Juraje Herze půjde o temný horor s pravdivým pozadím. "Já k hororům mám zvláštní vztah. Nemám rád horory, kde jen stříká krev a kde je to horor pro horor - vždy musí mít podle mě nějaké pozadí a nějaký smysl."

Dalším ze snímků, na nichž Juraj Herz pracuje, je Habermannův mlýn - film pojednávající především o osudech Němců na českém území během druhé světové války a po jejím skončení. Opět se jedná o film s pravdivým pozadím - které, jak upozorňuje režisér, nebude lidem vždy příjemné. V této souvislosti se Juraj Herz brání slovu odsun: "Nešlo o odsun, ale o vyhnání - začátek byl velice drastický a zapříčiněný často osobními důvody."

Nejen o svých připravovaných snímcích, ale například také o tom, jakým způsobem si uznávaný režisér vybírá herce, o své oblibě v hororech, o tom, jak nelehce se shánějí na natáčení filmu peníze, nebo o svých dalších pracovních plánech, ale také o Janě Klusákové mluvil Juraj Herz s Danielou Karafiátovou.

Záznam celého rozhovoru s Jurajem Herzem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio