Jste naštvaní a máte chuť něco rozbít? Pomůžou vám „rage rooms“

13. červenec 2017

Máte chuť mlátit kytarou do skříně, megakladivem do ledničky a baseballovou pálkou si vyřídit účty s počítačem? Prostě pár ran, do toho trošku povzbuzování a vztek je pryč. Přesně tak fungují takzvané rage rooms nebo anger rooms, tedy pokoje vzteku.

V posledních letech tyto antistresové místnosti dobývají stále víc zemí, teď se o nich mluví třeba ve Francii. Ve francouzském Rennes jedna taková terapie trvá hodinu až hodinu a půl. Vzteklouny nebo další návštěvníky bažící po ničení tam nejdřív nechají rozehřát.

K likvidaci jim zpočátku nabídnou drobnější věci, jako jsou skleněné lahve nebo kuchyňské nádobí. Až pak přijdou na řadu domácí spotřebiče a elektronika. Při tom všem hraje rocková hudba. Celá terapie končí relaxačním cvičením. Dbá se ale i o bezpečnost. Nikoho dovnitř nepustí bez rukavic a helmy.


První pokoj vzteku otevřeli letos v Singapuru, další jsou třeba v Japonsku, jeden funguje už i v Moskvě. Podle ruských zkušeností je místnost oblíbenější mezi ženami. A taková antistresová centra najdeme i v Česku – konkrétně v Praze nebo v Brně.

Pokoje vzteku se objevily nejprve ve Spojených státech, v texaském Dallasu jedna místnost bezhlavého ničení funguje už od roku 2008. A návštěvníci si ji chválí, jako třeba Su Kson-li, se kterým tam natáčela televize CBS.

„Dlouho jsem měl problémy vycházet s lidmi, už když jsem vyrůstal. Chovali se ke mně rasisticky, byl jsem odstrčený. Tohle bylo úžasné, cítím se teď mnohem lépe,“ říká.

autor: kla
Spustit audio