Jsou bio potraviny jen marketingový trik?

6. září 2014
Glosa Pavla Maurera

Dáte přednost krabatému jablku před naleštěným ovocem v krepovém papíru? Pavel Maurer patří mezi příznivce bio potravin. Proč, když mnozí pochybují, jestli je bio zdravější?

Před pár dny jsem strávil krásné ekologické dopoledne. Spolu s ostatními slovutnými porotci jsem měl tu čest už podvanácté předsedat tajnému zasedání, které hodnotilo nejlepší české bio potraviny roku 2014.

Ochutnávali jsme třeba takzvaný láskyplný jahodový čokodžem bio nebo přírodní zákys, Matyldu z hor, bio sýrové tyčinky nebo také špaldovou kávu Naše Farma. Slyším, jak na mě mnozí hartusíte: O jakém biu nám tady bude vyprávět?

Čtěte také

Nikdo z nás stejně netuší, jestli je bio jablko zdravější než nebio jablko! Jak to máme poznat? A proč bychom za to ještě platili dvakrát víc? A ke všemu je to bio jablko na pohled celkem nevábné! Je nějaké krabaté, svraštělé, nemá zářící barvu ani dokonalý design! Není ani vkusně zabaleno v krepovém papíru a není na něm přilepena samolepka vysoké kvality jako třeba na okouzlujícím ovoci z daleké Jihoafrické republiky!

Přiznejme, že si většinou myslíme, že bio potraviny jsou pitomost, moderní trend a hlavně dobrý marketing, který je určen především bohatým a hloupým.

Nebojte se, nebudu vás přesvědčovat o opaku. To, že pro bio svět svou malou měrou mnoho let přispívám, je moje osobní rozhodnutí. A to, že v každé bio prodejně u nás i na světě narazíte při nákupech 100% na několik těhotných žen, lidí s dětmi nebo osob, které chtějí žít zdravější život, jistě není náhoda.

Pavel Maurer

Narůstá také počet restaurací, které se hrdě hlásí, že mají své malé prověřené a certifikované dodavatele. Kuřata z volného chovu, sýr z vlastní farmy a třeba bio víno – to je dnes v mnoha zemích téměř nepsaným zákonem. Taková jsou holá fakta.

Přiznávám, že bio potravina je většinou trochu dražší. Možná i proto, že koňský hnůj je úzkoprofilové zboží, zatímco chemické postřiky seženete za babku.

Letos naše porota vyhodnotila jako nejlepší bio potravinu roku světlounce zelené bio konopné sádlo z přeštických prasat. Velmi mě zaujalo a považuji jej za kreativní, chutné a inspirativní. Držím nadále palce všem našim poctivým bio producentům. Nemají to s námi ani s přírodou vůbec snadné.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio