Josef Macháček

26. leden 2009

Pondělním hostem Dopoledního Radiožurnálu byl závodník Josef Macháček, pětinásobný vítěz Rallye Dakar v kategorii čtyřkolek. Jak dokázal bez větších problémů zvládnout všechny nástrahy náročné tratě Jižní Ameriky? Co mu během závodu nejvíce vadilo a jak vnímá novou trať v porovnání s tradiční africkou? "Starý Dakar bez GPS navigací byl dobrodružnější, dnes už je to opravdový závod, kde člověk musí myslet na výsledek." V úterý 27. ledna bude hostem herec a muzikant Jan Budař.

"Já osobně prosazuju Afriku, protože je vzdušnější, jde tam o ten písek, který k celé rallye patří. V Jižní Americe bylo písku strašně málo, převažovaly úzké cesty, hojná vegetace a nepříjemné řečiště. A hlavně tam byl velký výškový rozdíl, se kterým nikdo nepočítal. Úplně nejhorší v celé argentinsko-chilské rallye byl prach, který způsobil množství havárií a zklamání lidí, kteří nedojeli kvůli nějaké technické závadě," popisuje Josef Macháček rozdíl mezi tradiční tratí Rallye Dakar a letošním závodem, který se jel poprvé mimo africký kontinent.

Co se mu na závodu v Jižní Americe naopak líbilo? "Nové byly například bivaky, kde měli chemické záchody, sprchy a dřevěné stoly a lavice, takže už se neleželo na zemi na kobercích v prachu jako v Africe. Na druhou stranu byly bivaky obrovskými jednonočními prostory s velkým množstvím lidí. V Africe připadali před deseti lety na jednoho závodníka dva lidi, teď jich bylo dvacet."

Moderátorku Lucii Výbornou zajímalo nejen srovnání tratí na obou kontinentech, ale také rozdíly mezi publikem. Podle Josefa Macháčka je publikum v Africe početně velice omezené a na trati není moc vidět. Stahuje se do vesnic, kde když závodník zastaví, tak chtějí diváci nějaký dárek. V Jižní Americe publikum více fandí, chtějí podpis a fotku s čtyřkolkou. "Tolik fotek s lidma, co máme my, nemá ani Michael Jackson."

Jak je možné, že padesátníka Josefa Macháčka neporazil někdo mladší? "Určitě hrají roli zkušenosti, protože letos na Dakaru byli dva jezdci, kteří jsou rychlejší a jsou ochotni jet za hranici, za kterou já nejdu. Já také dovedu jet rychleji, ale speciálně Dakar je závod vytrvalostní a musí se dojet až do cíle a ne odpravit techniku nebo se vybourat."

Proč jezdí Josef Macháček v dámských kalhotkách? Jaké jsou technické parametry jeho závodní čtyřkolky? Další detaily účasti Josefa Macháčka na nejslavnější světové rallye i jeho plány na další závody můžete slyšet v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Josefem Macháčkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio