Josef Koudelka

18. srpen 2008

V pondělí přišel do studia Radiožurnálu fotograf Josef Koudelka, který se proslavil souborem fotografií z invaze zemí Varšavské smlouvy v roce 1968. Přesto své autorství mohl přiznat až po šestnácti letech anonymity. Je členem prestižní agentury Magnum Photos a je držitelem významných ocenění. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídal nejen o příbězích 40 let starých fotek. V úterý 19. srpna bude hostem spisovatelka Ivona Březinová.

Kde máte fotoaparát? Vy snad bez něj nechodíte vůbec z bytu. "V levé kapse, vidíte ho. Hlavní důvod je, že když s sebou nesu fotoaparát, tak mě nutí, abych se víc díval," uvedl Josef Koudelka. Přesto doplnil, že fotografií, které vzniknou takto náhodně, se na jeho výstavách objeví minimálně.

Josef Koudelka se proslavil fotografiemi z invaze armád Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Podle těch snímku je vidět, že se možná pohyboval za hranicí rizika. Uvědomoval si to? "Těžko si pamatovat, jak člověk reagoval před 40 lety. Ale to, co se stalo, že to bylo něco tak nesmírně důležitého, tak velkého a tak iracionálního, že jsme se také chovali iracionálně. Sám sebe za statečného nepokládám. Když se na ty fotografie dívám teď a když poslouchám lidi, tak říkají, ty jsi byl statečný. Ale já statečný vůbec nejsem. Myslím si, že jsem si to riziko vůbec neuvědomoval," doplnil fotograf.

Josef Koudelka v roce 1970 definitivně opustil Československo. Jak to, že si zachoval takovou pěknou češtinu, tázal se ho jeden z posluchačů Radiožurnálu. "Je to asi tím, že ve všech jazycích, kterými mluvím, se moje čeština ozývá. V průběhu 20 let, co jsem byl venku, jsem česky téměř nemluvil. Nebylo to proto, že bych Čechy nevyhledával, ale v tom okruhu lidí fotografie, což mě nejvíce zajímalo, jsem většinou potkával lidi jiných národností. Tam bylo důležité, abych jim rozuměl a oni rozuměli mně," dodal Josef Koudelka.

autor: vij
Spustit audio