Johnny Cash (2)

28. duben 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

"Ježíši, nechci umřít sám", zpívá Johnny Cash na dalším albu ze série American Recordings. Pro ty, kteří si mysleli, že po albu z roku 1994 už nemůže přijít lepší, to byl jistě šok. Johnny Cash ve spojení s producentem Rickem Rubinem tu jde napříč hudebními žánry od moderní country až ke stylu seatleské kapely Soundgarden. Na albu se podílejí renomované rockové osobnosti jako Tom Petty, bubeník Micka Fleetwooda (ze skupiny Fleetwood Mac), či basista Flea (z crossoverových Red Hot Chili Peppers). A ukazují, kam se budou nadále jejich hudební kroky ubírat.

Následuje album Solitary Man v podobném duchu, opět s mnoha coververzemi slavných hitů. Střídmě podávaná, hluboce procítěná hudba, k jaké se dopracují opravdové osobnosti s hlubokými životními zkušenostmi. Hlas se Cashovi už někdy trochu třese, ale přesvědčivost jeho zpěvu zůstává naprosto neochvějná.

Ale ani toto účtování ještě není Cashovo poslední. Zanedlouho vydává album The Man Comes Around, které bylo až do loňska pro Cashovy příznivce jeho multižánrových alb vrcholem. Do loňského roku to bylo vše a nikdo už nečekal, že by se ještě podařilo něco nového ze spolupráce Johnnyho Cashe a Ricka Rubina objevit. Johnny Cash zemřel na podzim roku 2003 a v té době měl rozpracované album American Recordings 5. To za něj dokončil o 3 roky později jeho producent a album A Hundred Highways se vyšplhalo na vrcholek oficiální americké hitparády, což se Cashovi naposledy podařilo v roce 1969 s koncertním albem ze San Quentinu. A tak muž v černém, který nosil tuto barvu šatů jako výraz smutku nad všemi, kteří neslyšeli o Ježíšově lásce, k nám a ke svému Pánu znovu promlouvá. "Ještě nikdy jsem Tě, Pane, o nic nežádal, teď mi pomoz ujít ještě kus cesty."

Johnny Cash: American V - A Hundred Highways

Co dodat? Snad jen to, že se Johnny Cashovi jistě podařilo projet stovkami dálnic k nesmrtelnosti. A do našeho povídání o rokenrolu a hledání spásy patří tak jako zatím nikdo jiný. Tak silné výpovědi věřícího člověka najdeme u málokterého zpěváka z nejvyšších příček popmusic. Slova starého spirituálu volně přeloženého jako "ať prcháš jak dlouho chceš, Bůh tě stejně dostihne" mohou znít jako moralizování. Nikoliv v podání Johnnyho Cashe, tam je každé slovo prožité.

Ve zvukové podobě příspěvku byly použity ukázky z písní:

Spirituál
Depeche Mode
Personal Jesus
Help Me

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.