Jiří Paroubek, předseda ČSSD

U šéfa Evropské komise si podávají dveře čeští politici. Včera u něj byl Mirek Topolánek, dnes Jiří Paroubek a ještě se do Bruselu chystá šéf lidovců Cyril Svoboda. Na evropské scéně se totiž v těchto dnech rozhoduje jednak o dalším osudu Lisabonské smlouvy a také o novém složení Evropské komise. Kdo vůbec bude českým komisařem a co se tane, pokud Václav Klaus nikdy nepodepíše Lisabonskou smlouvu? I na to se budeme ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zdravím vás do Bruselu, pane předsedo, dobrý den.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, o čem jste mluvil s šéfem Evropské komise panem Barrosem?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak ty téma ta byly vlastně dvě ty základní témata. Pak samozřejmě i téma vnitropolitické situace, ale to bylo zarámováno v těch dvou tématech. To jedno byl ratifikační proces v České republice a druhé téma způsob nominace českého, českého eurokomisaře.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Na co se vás hlavně ptal José Manuel Barroso, pokud jde o Lisabonskou smlouvu?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak jak vidím to podání u ústavního soudu, jak vidím ten proces ratifikace, myslím, že je potřeba vědět, že, že pan Barroso velice rozlišuje mezi jednotlivými českými politickými stranami, pokud jde o přístup k Lisabonské smlouvě. On velmi dobře věděl, že všichni poslanci a senátoři sociální demokracie podpořili přijetí Lisabonské smlouvy, nicméně vyzval všechny české, nebo vyzývá všechny české politické strany s ohledem na to podle jeho slov, že ta situace je velmi vážná, pokud jde o ratifikaci Lisabonské smlouvy, protože teď to přestává být věcí českou a stává se to věcí evropskou, tak aby, aby, řekněme, v tom vyvinuly maximální úsilí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Maximální úsilí, jaké úsilí v tom máte vyvinout?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak pokud jde o sociální demokracii, tak se přiznám, že já už toho úsilí mnoho vyvíjet nemohu, protože myslím, že sociální demokracie udělala, co mohla, víc než 100 procent ze svých 100 poslanců a senátorů pro hlasování získat nemohla. Je to věcí některých jiných politických stran, konkrétně ODS, aby pracovali se svými senátory, aby třeba poté, co bude vyřízena tato ústavní stížnost u Ústavního soudu, která byla podána, aby už nepodávali další stížnost, což by se rovnalo obstrukci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak samozřejmě k tomu se ještě dostaneme. Pane předsedo, bavili jste se dnes o možnosti, že by Václav Klaus vůbec nikdy nepodepsal Lisabonskou smlouvu?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak o tom jsme nehovořili já Václava Klause považuju za realistického politika, který je schopen vnímat v širším, v širokém kontextu a myslím, že jemu je velmi blízké, blízká i ta terminologie, kterou použil pak předseda Barroso, kdy hovořil o tom, že by to bylo nefér, pokud by, pokud by ratifikovalo 26 států Evropské unie a ten 27. ne. Takže.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale čistě teoreticky by se, co by se stalo? Tak zkrátka by to nepodepsal český prezident a co by se stalo?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já se nechci zabývat čistě teoretickými záležitostmi. Pan prezident Klaus je velice praktický člověk a předpokládám, že o těch věcech uvažuje a bude uvažovat. Já ho také chci navštívit příští týden, abych ho o obsahu té schůzky informoval.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Třeba by se nestalo vůbec nic, jen by zkrátka bruselské špičky udělaly nějaký další pokus, sepsaly novou smlouvu? Nebo to si vůbec nepřipouštíte?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak to myslím, že je docela cynické, co jste teď řekla. To není tak úplně, úplně s akademickou lehkostí sepsat novou smlouvu, to je zase na léta projednávání a myslím, že by to vedlo k takové, k takovému snížení reputace České republiky, která, které, u které by se vlastně jednalo, které, ke kterému by došlo, že si to ani nechci představit. To, to prostě asi by těžko šlo. V tuhle chvíli už prakticky všechny, řekněme, vedoucí politické síly v Evropě v těch jednotlivých státech těch 26 zemích vyvinuly tolik úsilí a vynaložily takové politické náklady, že skutečně by asi Česká republika nebyla příliš populární, pokud by měly dojem těch 26 států a jejich vlád, že je překážkou něčeho co, řekněme, ostatním, ostatním Evropě vyhovuje, těch 500 milionům občanů Evropy vyhovuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když se vrátíme ke schvalování Lisabonské smlouvy teď v České republice se senátoři, jak už jsme zmiňovali Senát, někteří senátoři z Občanské demokratické strany a jedna senátorka za Stranu svobodných občanů obrátili na Ústavní soud. Jak dlouho podle vás potrvá než Ústavní soud rozhodne?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já nejsem vědma, myslím, že Ústavní soud ukázal v těch předchozích dnech, že dokáže překvapovat, třeba přitom jak zrušil termín voleb, respektive ústavní zákon, kterým byl určen termín voleb u Polanecké sněmovny, takže já to nedokážu říct. Včera jsem slyšel informaci, že to bude v řádech dní, teď už slyším v řádech týdnů, možné, že pozítří budu slyšet v řádech měsíců a to si myslím, že je něco, co je pro Evropu, zbytek tedy Evropské unie těch, těch 26 států je těžko přijatelné, aby to trvalo dlouho.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nicméně třeba německý ústavní soud projednával Lisabonskou smlouvu tři čtvrtě roku, takže by to nebylo nic neobvyklého.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Víte, já bych to bral za fér, kdyby senátoři za ODS předložili tu ústavní stížnost ihned po přijetí Lisabonské smlouvy Senátu, to je před několika měsíci, jestli dobře počítám asi před 5 měsíci v květnu, téměř před 5 měsíci, tak to asi myslím, že to by bylo asi fér, ale čekat, to už vypadá jako obstrukce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A nebude ale Ústavní soud teď pod obrovským tlakem ze strany českých, ale i unijních politiků, aby právě rozhodovali soudci rychle a aby řekli, že Lisabonská smlouva je v pořádku? Nebudou teď pod tlakem, pane předsedo?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak především si myslím, že teď budou rozhodovat spíše o té procedurální části, o věci, která je spíše procedurální nežli obsahová. Tak já jenom doufám, až rozhodnou, já doufám, že během několika málo týdnů, takže nebude podána další stížnost tentokrát už třeba v souladu ústavního, Ústavy České republiky s Lisabonskou smlouvou, respektive obráceně, takže to bylo, bylo to by pak bylo velmi vážné, to by bylo na mnoho měsíc a to skutečně by asi pro Evropu bylo těžko akceptovatelné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale když zůstanu u toho nátlaku, tak určitý nátlak na Ústavní soud už naznačoval v dnešním vysílání Rádia Česko prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Podle něj německý velvyslanec byl na návštěvě Ústavního soudu a velmi na ústavní soudce tlačil, aby se podřídili, pokud jde o schválení Lisabonské smlouvy. Jsou to, pane předsedo, závažné informace?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak je to informace která mě zapadá do těch mých informací, že pro Evropu je to nesmírně důležitá věc, protože na konci října má být schválena, má být schváleno složení nové Evropské komise. Švédské předsednictví tu věc připravuje a pochopitelně Evropa by chtěla vědět, jestli to bude podle Lisabonské smlouvy, což jen tak mimochodem výhodnější je i pro země typu České republiky, nebo podle smlouvy z Nice, takže pokud nebude ratifikována Lisabonská smlouva, no, tak to bude podle smlouvy z Nice, tak se může stát, že Česká republika prostě eurokomisaře mít nebude, což vypadá asi tak, že vlastně jedno korýtko by ubylo, ale tady nejde o to, o tu jednu placenou funkci, ale o ten vliv té země v Evropské komisi na vliv, na vliv na evropské věci a to by Česká republika prostě ztratila.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, to je věc, o které mluvil už včera Mirek Topolánek, to znamená, že i že José Manuel Barroso vám dnes tento možný scénář říkal?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak velice nepřímo, já myslím, že to se v jednání mezi politiky na takové úrovni nedělá, ale řekl mně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale nepřímo říkáte že, že tuto možnost naznačoval?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Ale řekl mně, řekl mně, to co víme už řadu týdnů a kdy si ze mě část médií dělala legraci, když jsem hovořil, že hrozí tento scénář, to znamená, že pojede podle smlouvy z Nice, no, tak mi připomněl, že samozřejmě tohle to může nastat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A není i toto ale, pane předsedo, určitý nátlak na českého prezidenta, aby jednal, aby podepisoval? víte, jestli, jestli to není určitý typ takového vydírání prostě, když vy to nepodepíšete, když vy to neschválíte, tak vy nebudete mít evropského komisaře?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já tomu dost dobře nerozumím, já myslím, že ti, kteří mají zájem na ratifikaci Lisabonské smlouvy, tak používají, používají prostředků, které jsou dostupné, to znamená v tuhle chvíli to je argumentace. To není nic jiného než argumentace, no, tak je možné, že to někdo pochopí jako nátlak, někdo to pochopí jakou pozornění, ale především je to pravda.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
V současné době samozřejmě ještě stále čekáme na to, jak dopadne výsledek hlasování v Irsku, protože Irové by měli v pátek znovu rozhodovat v referendu o Lisabonské smlouvě. Prezident také čeká na výsledek našeho Ústavního soudu, který, jak jsme říkali, také tedy bude rozhodovat znovu o Lisabonské smlouvě, no, a navíc se mu možná bude čekat také na výsledek jarních voleb v Británii, protože šéf britských konzervativců požádal českého prezidenta, aby počkal s podpisem smlouvy na jejich volby, po nichž totiž konzervativci chtějí vypsat referendum o Lisabonské smlouvě. Není, pane předsedo, přeci jen dobré, nechat si Lisabonu ještě alespoň v jednom referendu o testovat, protože kromě Irska všude o tom rozhodovali jen politici?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak tomu, téhle otázce já nerozumím, myslím, že ta ratifikační, ta ratifikace ve Velké Británii byla ukončena na bázi rozhodnutí dolní sněmovny, myslím, že i horní sněmovny, takže, britského parlamentu, abych to zjednodušil, takže tady otevírat ratifikační proces, to je něco nezvyklého, to by se rovnalo fakticky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
No, v Irsku se to udělalo znovu bez problémů, pane předsedo, že se, že se nechal, znovu udělalo hlasování, znovu referendum.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
To je trošku něco jiného, tam nebyl uzavřen ratifikační proces, takže tady v Británii uzavřen ratifikační proces a to by bylo velmi složité právně. Já jsem si to nechal právníky vysvětlit, abych vám pravdu řekl, tak jestli bych to měl říct zjednodušeně, složitě to nedokážu, ale zjednodušeně, tak jsem si z toho odnesl to, že by to prakticky znamenalo téměř vlastně vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Takže, takže možná, že je to přehnaný tento právní názor, ale aspoň mi to někteří právníci říkali a myslím, že nemá smysl tak dalece uvažovat. To prostě by byla pro Evropu katastrofa a to si nikdo z evropských politiků dneska nedokáže představit těch 26 zemích, kteří z těch politiků, kteří do toho dali určité politické náklady, tak kdybyste jim řekla tuhle větu, tak by tomu nikdo z nich nerozuměl a považoval by nás za absurdistán. Myslím, že je tady velký prostor, aby pan předseda Topolánek pracoval s těmi senátory aby je přesvědčil, aby nepodávali další ústavní stížnost, aby političtí spojenci pana Topolánka a pánové Schwarzenberg, Kalousek, Havel pracovali s těmi to lidmi, přesvědčovali je, protože jsou to proevropští politici, tak aby je přesvědčovali, proč je důležité ratifikovat Lisabonskou smlouvu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká předseda ČSSD Jiří Paroubek, který je naším hostem z Bruselu, hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Naše další téma, kdo má největší šanci stát se novým evropským komisařem. Zeptáme se. Šéf Evropské komise Barroso chce mít jasnou složení komise do konce října, stihne se do té doby vybrat v České republice evropský komisař, pane předsedo?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak určitě to je věcí vlády, politické strany budou nominovat své nominanty, vláda pak rozhodne. No, já jsem dneska se snažil zjistit, jaká je podpora, eventuelní podpora pro pana Špidlu, myslím, že mohu říct, že by byla velmi slušná, ale to závisí na vládě a vláda by měla rozhodnout s uvážením také toho, kdo z těch nominantů bude mít jakou podporu Evropské, v Evropském parlamentu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, že teď mluvíte o čem, že Vladimír Špidla má šanci dostat se do vedení komise a proto by tam měl zůstat podle vás Vladimír Špidla, že jste si otestoval právě, jakou má podporu v Evropě, v Bruselu, ve Štrasburku a myslíte, že on by právě se mohl stát třeba místopředsedou komise?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak mohl by se stát třeba i místo předsedou komise, i když tohle mně bylo řečeno z několika míst jenom neoficiálně, to asi nikdo v tuhle chvíli nedokáže říct, jaké bude definitivní složení Evropské komise. Má velmi slušnou šanci, má velkou reputaci tady v Bruselu. Možná, že větší než v naší zemi, že si to ani neuvědomujeme. Má velmi dobré portfolio, to znamená sociální oblast, to také nedoceňujeme. Takže sociální demokracie teď zužuje svůj, na základě i toho, co jsem se dozvěděl v Bruselu, zužuje svůj návrh ze dvou lidí, zatím jsme uvažovali i o profesorovi Švejnarovi jenom na pana Špidlu. Věcí vlády je, jak rozhodne, tam se bude hlasovat a to je demokratický proces.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A není škoda opouštět tu myšlenku Jana Švejnara, protože Jan Švejnar by mohl mít podporu i z jiných stran, dnes se například vyjádřili zelení, že jejich kandidátem je pan Švejnar.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak určitě je to dobré, ale je to jméno, s kterým, s kterým my pracujeme, já ale vím, že pokud bude nominován pan, pan Špidla, tak jeho jméno nebude prostě odmítnuto ani předsedou Evropské komise, ani Evropským parlamentem. To je pro mě velmi důležité.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže momentálně tedy, ještě jednou momentálně jediný kandidát ČSSD na post eurokomisaře je tedy Vladimír Špidla?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Ano, v tuto chvíli zcela nepochybně Vladimír Špidla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vypadá to, že kandidátem ODS na post eurokomisaře bude senátor Alexandr Vondra. Je to jméno, pane předsedo, o kterém byste vy v ČSSD byli za nějakých okolností ochotni uvažovat?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já myslím, že nemá smysl, abych to nějak komentoval, to je skutečně věcí vlády. Podle mého názoru předsedovi Evropské komise půjde o nějakou architekturu politickou v té Evropské komisi, aby tam kromě představitelů Evropské lidové strany měl také zástupce strany Evropských socialistů a liberálů. Jak bude uvažovat konkrétně, to já nevím, ale myslím, že v Evropském parlamentu zrovna, pokud jde o pana Vondru, tak nemá podporu té, těch nejsilnějších frakcí, ale spíše těch, té frakce poslanecké, která patří k těm nejslabším.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Bude podle vás ještě teď nějaká schůzka předsedů politických stran s premiérem Janem Fischerem o budoucím eurokomisaři?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já myslím, že to už je věc vlády. My předáme nominace a myslím, že všichni znají ty kandidáty, takže vláda rozhodne, to už myslím, že není potřeba z toho dělat žádné velké drama.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nicméně je to přece jenom úřednická vláda, takže určitě bez jednání s politiky si vláda netroufne nikoho jen tak do Bruselu vyslat. Vy si myslíte, že ano, že vydáte prostě nominace každá strana někoho a oni vyberou a takového kandidáty vy budete respektovat i potom třeba po volbách?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
No, tak samozřejmě, že budeme takové kandidáta respektovat, protože vláda bude muset vybrat takového kandidáta, který projde jak přes předsedu Evropské komise, to znamená, že bude jak, řekněme, proevropský, tak kompetentní a že tedy projde také Evropským parlamente a to do značné míry předurčuje to, jaký by to kandidát měl být.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, pane předsedo, pokud by byl vybrán například Alexandr Vondra, nebo kandidát jiný, kterého by nominovala Občanská demokratická strana a vaše strana by potom v červnu vyhrála volby a sestavovala by vládu, tak potom, když byste byl třeba vy předsedou vlády, tak vaše vláda by tam potom nevyslala někoho jiného?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já to vidím jako, jako prakticky nemožné, že bychom do toho zasahovali ale mámli říct svůj názor, tak kdokoli z reprezentantů ODS by byl vybrán, tak bude mít velké problémy s ohledem na to, že jsou to senátoři ODS, kteří způsobují Evropě teď jisté problémy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nicméně byť by to byl kandidát ODS vy byste ho následně potom neodvolávali zpátky do České republiky?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já myslím, že to je jenom teoretická otázka a samozřejmě, že, že bychom ty věci se snažili respektovat, záleželo by na tom kandidátovi, jak, jak se bude chovat, jaké bude mít výsledky, ale znovu opakuji, kandidatura někoho z ODS, nemá nějaké velké vyhlídky, že by prošla tím nominačním procesem tady v Evropské komisi a zejména v Evropském parlamentu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká předseda ČSSD Jiří Paroubek, který je z Bruselu hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane předsedo, já nevím, jak dalece jste měl možnost se dnes věnovat záležitostem tady u nás v České republice, ale velkým tématem tady je rozsáhlá reforma daně, kterou podle dnešních Hospodářských novin chystá ministr financí Eduard Janota. Daně z příjmu a sociální pojištění by se platily najednou a navíc by se zrušila třetina daňových výjimek. Je to návrh, který znáte, pane předsedo a o kterém byste vy sociální demokraté byli ochotni uvažovat?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já myslím, že je to tak hluboký a dalekosáhlý návrh, řekl bych, že je to pokus o pokračování Topolánkovy vlády jinými prostředky, že s tím sociální demokracie souhlasit nebude. Nevidím to jako rozumné tohle předkládat do voleb, o tom by se mělo rozhodnout ve volbách, co občané chtějí nebo nechtějí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, že podle vás je to tak velká změna, že by o ní měla rozhodovat politická vláda podle vás?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Zcela nepochybně, zcela nepochybně o tom příštím směřování země v těch jednotlivých oblastech nemůže rozhodovat předsednický kabinet a upřímně tady o tom nerozhoduje také pan Janota, ale pan Kalousek.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
No, ano, je to návrh, který vlastně začal připravovat Miroslav Kalousek, nicméně Eduard Janota ho předkládá právě teď, takže podle vás je to jaksi za nějakou hranicí toho, co má dělat úřednická vláda, jednoznačně budete třeba i nějakým způsobem protestovat proti tomu, že úřednická vláda předkládá takovou věc, kterou.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak my budeme především hlasovat proti tomu, protože jak jsem řekl, nemá smysl podporovat něco, co je pokračování Topolánkovy politiky jinými, jinými prostředky, takže to mě to trošku překvapuje, že se pan Janota pouští, nechá manipulovat panem Kalouskem do takových to podniků.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Předseda ČSSD Jiří Paroubek byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Také na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Za chvilku vás čekají další zprávy Radiožurnálu, Helena Šulcová vám přeje hezký zbytek dne.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio