Jiří Korn

30. prosinec 2008

V úterý byl hostem Dopoledního Radiožurnálu zpěvák, herec, tanečník a propagátor moderních stylů Jiří Korn. V rozhovoru vyprávěl nejen o svých současných hudebních aktivitách, ale i o někdejším účinkování v televizních estrádách. "Tenkrát to fungovalo docela dobře, spolupracoval jsem s televizním baletem a spoustu věcí jsem se díky tomu naučil. Ale když se na to dneska člověk koukne, tak je to trošku někde jinde. Trochu to zanesl prach." Posledním letošním hostem bude hudebník a moderátor Jan Burian.

Stálice české pop music a zakladatel skupiny 4TET Jiří Korn původně začínal s bigbítovou skupinou Rebels, ale proslavil se až hitem Karla Svobody Yvetta ze sedmdesátých let. "Nevyčítali vám bigbíťáci, že jste se od nich odklonil?" ptala se svého hosta moderátorka Daniela Karafiátová. "Samozřejmě, že mi to vyčítali, ale tak to prostě je. Život s sebou nese změny a bigbítu nebylo tenkrát moc přáno, tak jsem se začal soustředit na něco jiného."

K netuctové hudbě se Jiří Korn vrátil díky spolupráci s Vilémem Čokem a Michaelem Kocábem, se kterými natočil píseň Karel nese asi čaj. V roce 2002 vznikla vokální skupina 4TET, která v současné době vydává třetí desku, na které zazní například budovatelská píseň z padesátých let nebo úprava skladby Leoše Janáčka.

Během 80. let vystupoval Jiří Korn často ve dvojici se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou. Jak začala jejich spolupráce? "Poprvé jsme spolu pracovali v České televizi při natáčení nějakého pořadu. Helena tancovala a stepovala a to byly věci, které nás spojovaly a které jsme dělali každý zvlášť, takže jako pár jsme byli ideální."

Kromě zpěvu a tance se Jiří Korn věnuje také herectví. Účinkuje v několika pražských muzikálech a na kontě má i pár filmových rolí. Letošní Vánoce jsme ho opět mohli vidět v pohádce Honza málem králem. Mimo to působil v hudební show německé televize Ein Kessel Buntes nebo v zábavném pořadu Možná přijde i kouzelník.

Spolupráce s komickou dvojicí Kaiser - Lábus byla pro Jiřího Korna ideální, protože si mohl vymýšlet do pořadu hudební záležitosti, zatímco jeho partneři vymýšleli komické excesy. Návrat dnes už legendárního televizního pořadu Možná přijde i kouzelník Jiří Korn neplánuje a dodává: "Nic se nedá dělat věčně, všechno má svůj konec."

Co Jiřímu Kornovi vadí v pražských ulicích? Kde bude trávit letošního Silvestra? Považuje se za metrosexuála? Co ho přitahuje na pool billiárdu? Které věci mu nejdou a nechtěl by je ani zkoušet? A jak to dělá, že pořád tak dobře vypadá? Nejen to o sobě Jiří Korn prozradil v dnešním rozhovoru s Danielou Karafiátovou.

Záznam rozhovoru s Jiřím Kornem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio