Jiří Komorous

10. březen 2009

Úterním hostem Dopoledního Radiožurnálu byl bývalý šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Sedmnáct let bojoval s narkomafiemi a nyní působí v organizaci, která pomáhá rodičům drogově závislých. Jiří Komorous přiblížil v rozhovoru specifika tuzemské drogové scény a nevyhnul se ani ožehavému tématu členství v řádu Ordo Lumen Templi.Ve středu 11. března bude hostem spisovatelka Irena Obermannová. .

Podle statistik v Čechách konzumentů tvrdých drog ubývá, ale zase přibývá těch, co zkouší takzvané měkké drogy. Jiří Komorous tvrdí, že došlo k rapidnímu nárůstu velkopěstíren marihuany. "To souvisí s tím, co sedmnáct zaznívá v médiích nejen od novinářů, ale i od představitelů odborné scény. Ti neustále marihuanu podceňují a označují ji za méně nebezpečnou drogu než alkohol a cigarety. Div že ji nepovažují za lék! A zločinecké organizace této propagace využily a nastoupily do byznysu, protože tady mají výborné odbytiště."

Jiří Komorous je odpůrcem pokusů o dělení drog na tvrdé a měkké: "Dlouhodobě tvrdím, že je zbytečné říkat, že jedna droga je s akceptovatelným rizikem a druhá naopak. Pořád je to droga a i když ty rozdíly tam samozřejmě jsou, tak na každého člověka droga působí jinak. Na někoho může marihuana působit stejně drtivě, jako na jiného pervitin."

Po svém odchodu z Národní protidrogové centrály se Jiří Komorous zaměřil na poskytování služeb rodičům dětí, které už odstartovaly svou drogovou kariéru. Ta myšlenka ve mně zrála delší dobu, protože v průběhu vykonávání mé funkce v protidrogové centrále jsem zjistil, že je zde nevykrytý prostor a že se rodiče, kteří se dostanou do problému se svými náctiletými potomky, nemají kam obrátit."

"Na kolik může rodič výchovou ovlivnit, jestli se jeho dítě dá na drogy?" ptala se svého hosta moderátorka Lucie Výborná. Jiří Komorous si myslí, že výchova a vhodné volnočasové vyžití mohou ovlivnit dítě až ze dvou třetin. Ale stále zbývá třetina dětí, které i přes dobrou výchovu z hlouposti, anebo cíleně podlehnou vlivu party a kamarádů.

Co vedlo Jiřího Komorouse ke vstupu do řádu Ordo Lumen Templi? Proč si myslí, že novináři přispívají k toleranci drog ve společnosti a jaký má vztah se známým propagátorem marihuany Jiřím X. Doležalem? Myslí si, že by se zvýšením trestů snížil počet osob, které se dopouští drogové kriminality? Všechny odpovědi Jiřího Komorouse naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Jiřím Komorousem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.