Jiří Kameník

29. červenec 2008

V úterý zavítal do studia Radiožurnálu prezident Asociace soukromých bezpečnostních agentur Jiří Kameník. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídal o auditu Jiřího Čunka newyorkskou agenturou Kroll nebo o tom, jestli není práce detektivů ve střetu s právem na ochranu soukromí.Ve středu 30. července bude hostem bavič Josef Mladý.

Od loupeže půl miliardy korun uplynul více než půlrok. Pachatel zatím nebyl dopaden. Je podle Jiřího Kameníka František Procházka ještě na živu? "Pokud by to spáchal tak, jak si představuji, tak si myslím, že by žil. Je několik indicií, které svědčí o tom, že pravděpodobně žije," uvedl Jiří Kameník, který si dokonce myslí, že by mohl žít na území České republiky.

Má člen ostrahy, například v bance, svolení v případě nutnosti použít zbraň? "Používat zbraň je velmi tvrdé opatření, krajní opatření. V prvé řadě jako komerční bezpečnost pracujeme v podnikové sféře, kde je potřeba nastavit taková režimová opatření, aby nemohlo k té katastrofické činnosti dojít. To znamená objekt, který máme svěřený, vůbec do pozice, že by nebezpečí nastalo a ještě k tomu se střílením, nepřivést," řekl Jiří Kameník.

Pokud by někdo chtěl vstoupit do bezpečnostních služeb, jakou prověrku by musel mít? "Psychotesty ani fyzické testy, pokud by se to týkalo strážní služby, určitě dělat nebude, protože ti lidé nejsou. Funguje to tak, že šéf komerční služby si zmapuje terén, zjistí, kde jsou nebezpečná místa a toho člověka poučí a postaví na dílčí úkol. Snažíme se, aby ten úkol byl jednoduchý, protože selhání lidského faktoru je evidentní, tak se snažíme, aby nemohl selhat. A k tomuto úkolu žádné psychotesty ani fyzickou kondici většinou nepotřebuje," dodal Jiří Kameník.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.