Jiří Bartoška

7. červenec 2008

Dopolední Radiožurnál v úterý hostil herce a prezidenta MFF Karlovy Vary Jiřího Bartošku. Ze studia v hotelu Thermal přiblížil své pracovní povinnosti na festivalu a přiznal, že kvůli tomu nestíhá vidět moc filmů. V rozhovoru s Lucii Výbornou pak hovořil o současném českém filmu, letošní festivalové znělce, spolupráci s agenty některých celebrit a také o golfu. Ve středu 9. července bude hostem režisérka Michaela Pavlátová.

V úvodu Jiří Bartoška přiznal, že pracovní povinnosti na festivalu ho natolik vytíží, že zatím stihl vidět pouze jeden film. "Viděl jsem What Just Happened, který produkoval Robert De Niro a hrál v něm hlavní roli. To je bohužel strašně málo. Mám různé porady, protokolárně se starám o pana prezidenta, předsedy Parlamentu, o naše partnery. Můj úkol je vlastně zafinancovat a zabezpečit chod festivalu. Doktorka Zaoralová je umělecká ředitelka, která má za úkol ty prachy utratit," přiblížil Bartoška. Před časem řekl, že když s Evou Zaoralovou začali dělat festival, šli do toho naivně a jejich představy byly mylné. "Tím, že děláme festival patnáctý rok, tak se to člověk takříkajíc naučí - ví přesně kolik čeho objednat, v jakých termínech, všichni mají své pozice, své úlohy," uvedl Jiří Bartoška.

Karlovarský filmový festival navštívila řada světových filmových hvězd. Která měla nejhoršího agenta? "Všichni. Protože člověk, když jedná s agentem, tak má dojem, že přijíždí někdo, koho by tam radši ani nechtěl mít. Pak ale vystoupí z letadla úplně normální člověk. Je to asi tím, že agenti se snaží vytvářet problémy, aby je mohli řešit. Zřejmě to ale patří ke standardu těch hvězd a my jim to musíme poskytnout. Ne se všemi však přijíždějí agenti. Například Alan Alda nebo Michael Douglas přijeli bez agentů," prozradil prezident festivalu.

Co říká Jiří Bartoška současnému českému filmu? "Ty filmy sleduji. Problém je v tom, že na ně nejsou peníze. A když už jsou, tak se točí velká freska, jako natočil například Juraj Jakubisko - Bathory. Takže ty filmy jsou jakoby televizní, není to biják s velkým plátnem. A dále pořád řešíme vzpomínky - šedesátá, sedmdesátá či osmdesátá léta a nepřichází film s tématem, který by přesáhl Českou republiku. Žádný hraný český film nebyl na žádném světovém festivalu - tedy mimo Karlovy Vary. Je to problém a představa natočit laciný film rovná se natočit špatný film. Aby se financování zlepšilo, je důležité, aby byl vytvořen zákon. Sehnat peníze je dobrá věc, ale musí se také vědět jak je přerozdělit," uvedl Jiří Bartoška, který také přiznal, že natáčet filmy ho už nebaví a unavuje.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Bartoškou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mmk
Spustit audio