Jídlo a biorytmy

23. duben 2002
Zdraví

To, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, ví většina z nás. Přesto podle průzkumů pravidelně snídá jen 65 procent Čechů. Přitom má snídaně řadu výhod, mimo jiné i tu, že pokud si chcete dát něco, co příliš nespadá do zdravé nebo dietní výživy, odborníci tomu říkají dietní chyba, máte pak celý den na to, aby jste se s tím vyrovnali. Další se dozvíte od magistra Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy.

Suchánek: Co se týká dietních doporučení na 24 hodinový stravovací cyklus, tak můžeme vycházet z hormonální regulace těla. Ta by ukazovala, že snídaně má mít vysoký obsah sacharidů, nízký obsah bílkovin, asi kolem 10 procent. Sacharidy by měly mít nižší glykemický index, abychom v těle nevyvolávali zvýšené vylučování inzulínu, který vyvolává pocit hladu a dochází k nárazovému přejídání.

Jak by ideální snídaně měla vypadat?

Suchánek: Doporučuji celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem, tvrdý sýr, čerstvá zelenina a naředěný 100 procentní džus. Svačinu podle energetického výdaje, můžeme ji mít, ale nemusíme. Oběd by měl být vyvážený, kvalitní bílkoviny typu drůbežího nebo rybího masa. Nejlepší jsou ryby mořské, protože obsahují látky, které pozitivně ovlivňují rizikové faktory kardiovaskulárních chorob. Jako kvalitní příloha je dobrá rýže, brambory a veliké množství zeleniny, kterou můžeme, při pocitu hladu, konzumovat celý den. K odpolední svačině se hodí bílý jogurt, müsli tyčinka. Večeři doporučuji striktní a chudou, kvalitní bílkoviny a zapíjet málo energetickým nápojem, jako je voda, neslazená minerálka i čaj.

Jestli ráno uděláme dietní chybu, můžeme ji napravit?

Suchánek: Při návyku bohatší snídaně si k ní můžeme dát i něco, co ke zdravé výživě nepatří. Celý den je pak na to, abychom přebytečnou energii odstranili. Velkým prohřeškem je taková chyba před spaním, protože tělo nestačí nashromážděné kalorie spálit.

Co když se snídani nestačíte?

Suchánek: Zásoby energie ve formě glukózy vydrží v těle určitou dobu, záleží na typu člověka. Kolem desáté hodiny se hlásí "vlčí hlad" a člověk se dostane do stadia hypoglykémie, nízké hladiny krevního cukru. K tomu by nemělo dojít, protože v této chvíli dělá většinou nejvíce dietních chyb.

Spustit audio

    Více z pořadu