Ještě lepší rozšířená realita. Nepotřebujete mobil ani brýle, promítnete ji kamkoliv, říká český inovátor

15. březen 2021
Podcast Budoucnost R

Jaká je budoucnost rozšířené reality? Jiří Kula, zakladatel libereckého startupu Nullspaces, má ambiciózní vize. „Každá lampička se může stát projektorem. Když budete potřebovat nějakou informaci, zobrazíte si ji na reálných površích. Funkce počítače si s sebou dnes nosíme v kapse v podobě mobilu, v budoucnu ale bude počítačový svět přímo v našem prostředí,“ věří.

Vize Jiřího Kuly nabídnout výhody rozšířené reality bez nutnosti nakupovat drahý hardware má hned několik podob. Pomocí tužky, papírové krabičky a webkamery notebooku dokáže vytvořit digitální pero. Hlavní větev vývoje Nullspaces se ale zaměřuje na průmyslové zařízení, které ulehčí práci operátorům na výrobní lince.  

Žádná externí zařízení

„Můžeme se klidně držet názvu rozšířená realita. Nazval bych to rozšířenou realitou bez periferního zařízení. V tom je náš produkt jiný,“ popisuje Jiří Kula. 

Jiří Kula, zakladatel startupu Nullspaces

„Dnes máte virtuální realitu, která probíhá na monitoru a kterou hodně znají hráči her. Pak máte smíšenou, nebo také rozšířenou či augmentovanou realitu. Jde o soubor technik, jak virtuální realitu přenést do skutečného prostoru.“

Zatímco klasické techniky rozšířené reality využívají obrazovku mobilního telefonu nebo třeba speciální brýle, v Nullspaces na to jdou jinak. „Chtěli jsme operátorům ve výrobě pomoct prostřednictvím některých technik smíšené reality. Brýle a tablet ale nepřipadají v úvahu, tak jsme se rozhodli použít takové techniky, které umožňují použít výhody rozšířené reality, ale zcela bez externích zařízení,“ vysvětluje Jiří Kula. 

Čtěte také

Přirozenější zážitek

A jak to funguje? Rozšířená realita se prostřednictvím světelných signálů může promítat na jakýkoliv objekt, umístěný před konkrétním člověkem. Jak Jiří Kula zdůrazňuje, jde o výrazně ergonomičtější řešení než v případě využívání například obrazovky mobilního telefonu.

„Přirovnal bych to k navigaci v autě. Když někam jedete a neznáte cestu, pustíte si z mobilu navigaci. Musíte pak ale koukat na silnici a zároveň sledovat obrazovku mobilu. Informaci z mobilu pak musíte přenést do reality. Co kdyby se vám ale mapa promítala přímo na silnici? Bylo by to mnohem přirozenější. A zpět k operátorům – chtěli jsme jim ukázat informaci, kterou potřebují, přímo na daném dílu, bez toho aby se dívali na monitor.“

Nullspaces právě vyvíjejí prototyp, zároveň ale oslovili možné partnery, kteří by jejich zařízení mohli nasadit do svých provozů. Jedním z nich je i japonská společnost Denso – výrobce součástek pro automobilový průmysl a největší zaměstnavatel v Libereckém kraji. 

Jak se demoverze osvědčuje v provozu? A dostane se toto řešení i za hranice výrobních závodů? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R z nové série Inovátoři, který vznikl ve spolupráci se stejnojmennou iniciativou.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.