Jeskyně jsou životní styl, věří Libor Matuška, velitel Speleologické záchranné služby

28. srpen 2019

Jeskyně mohou být zrádné. Nejen pro příležitostné návštěvníky, ale především pro speleology, kteří jeskyně objevují a dokumentují. „Problém může přijít ve chvíli, kdy vystoupá hladina podzemních vod,“ popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou Libor Matuška, velitel Speleologické záchranné služby Moravský kras.

Zatopení jeskyně, přimáčknutí kamenem nebo pády. To jsou jen některé z nehod, které mohou v jeskyních potkat jeskyňáře nebo třeba i neopatrné návštěvníky. 

Čtěte také

Záchranáři ze Speleologické záchranné služby jsou pro podobné případy naštěstí výborně vytrénovaní. Mimo jiné se cvičí i v Dómu halucinací, kde se nachází unikátní přírodní trenažér. 

„Toto místo není určeno pouze pro výcvik Speleologické záchranné služby, ale i pro samotné jeskyňáře, aby se zdokonalovali v lezeckých technikách,“ dodává Libor Matuška. 

Význam výcviku

Důkladný výcvik a dodržování pravidel je přitom pro speleologické záchranáře i samotné jeskyňáře velmi důležitý. „Tým je tak silný, jako je jeho nejslabší článek.“ 

Jeskyně nejsou koníček ani sport. Je to životní styl.
Libor Matuška

Speleologická záchranná služba u nás vznikla v roce 1982, od té doby prošla dlouhým vývojem. Dnes funguje na poloprofesionální úrovni, na dvou stanicích spolupracuje kolem 30 záchranářů. 

Jak samotný výcvik záchranářů vypadá? Podceňují jeskyňáři počasí? Jak jsou na tom s opatrností běžní návštěvníci jeskyní? A jaká tajemství ještě skrývají české jeskyně? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související